Novinar Filipović o misterijama oko nestanka: Društvo Mateja Periša sklopilo je zavjet šutnje

U Dunavu kod Beograda jučer pronađeno tijelo mlađeg muškarca za kojeg se pretpostavlja da bi mogao biti Matej Periš, Splićanin koji je nestao krajem decembra prošle godine.

Očekuje se kako će rezultati DNK analize otkriti identitet pronađene osobe dok je istovremeno Matejev otac Nenad Periš stigao u Beograd.

U studiju Večernjeg lista o tome je govorio novinar Juraj Filipović koji je svojim izvještavanjem otkrio mnoge detalje i kontroverze o slučaju.

“Ovaj slučaj razlikuje se od drugih jer je mladić hrvatske nacionalnosti nestao u drugoj državi i to je odmah bila međunarodna potraga i priča. Javnost je jako zanimala misterioznost te priče jer mladi je čovjek, ničim izazvan, izašao iz sumnjivog kluba, trčao prema nekoj lokaciji kao da bježi od neke opasnosti. To je upućivalo na to da se dogodilo u pozadini nešto s čime javnost nije bila upoznata. Uz to policija je u početku nedovoljno komunicirala i iznosila informacije pa su se javljale razne teorije zavjere, javljale su se vračare, bioenergičari i slični”, kazao je na početku Filipović.

Kad je riječ o postupanju policije bilo je kontroverznih poteza, prvih dana uopće nisu ušli u klub Gotik. Je li se nešto pokušalo zataškati?

“Postoji niz nelogičnosti, no nismo u poziciji govoriti da se nešto namjerno radilo. No, činjenica je da policija nije ušla prvih tjedan dana u klub te nije ispitala svjedoke i menadžere. I danas je enigma tko je stvarni vlasnik. Prethodno taj klub se povezivao s vrhom srpskog krim miljea, a čest gost je bio i prvi čovjek srpskog MUP-a Aleksandar Vulin. Isto tako, policija je tek peti dan poslala ronioce u rijeku Savu iako su već postojale indicije da je mladić u rijeci ili oko nje. Da se reagiralo brže možda bi Matej prije bio pronađen”.

Zanimljivu ulogu su igrali i srbijanski mediji.

“To je još jedna enigma. Nije tajna da je velik dio srbijanskih medija pod rigidnom kontrolom tamošnjih vlasti, konkretno Aleksandra Vučića. Svi mi iz Hrvatske koji smo propitivali slučaj i otkrivali detalje bili smo proglašavani na njihovim naslovnicama ustaškim luđacima i paranoicima koji ruše srpsku državu. Od početka su imali isti narativ da se Matej drogirao, skočio u rijeku i priča je završena. Kontinuirano su ocrnjivali Mateja i njegovo društvo. Tih dana su naši stručnjaci za sigurnost čak sumnjali u upletenost obavještajne ili paraobavještajne zajednice koja je cijeli slučaj htjela okrenuti. Javljali su se Vučić, Plenković, a turistički djelatnici su bili u strahu hoće li se to reflektirati na nove incidente ili napade. Možda se išlo u smjeru da se cijela priča marginalizira”.

Hrvatska policija poslala je potom specijalni tim u Beograd.

“Tek kad su se oni vratili u Hrvatsku i organizirali presicu nekoliko sati potom njihovi srbijanski kolege su objavili detaljnu video rekonstrukciju, a mjesec dana prije toga nije bilo niti riječi. Podsjetit ću i da je šef sindikata srbijanske policije tvrdio da je nedvosmisleno utvrđeno da se Matej drogirao. A da bi se to utvrdilo potrebno je toksikološko vještačenje. S obzirom da je Matej već bio nestao kako je ono moglo biti obavljeno? Želim kazati da cijelo vrijeme nisu izlazile informacije i to je davalo komponentu misterioznosti. Nije bila riječ o terorizmu već je nestao mladić, dakle policiji je u interesu dati više informacija kako bi se Matej pronašao i suzbio taj prostor na društvenim mrežama koji je otišao u teorije zavjere”.

Imaš li pretpostavku zašto je Matej napustio klub u noći nestanka?

“Objavili smo fotografiju tog društva koje je otišlo u Beograd. Kontaktirali smo ih i oni su rezolutno odbili bilo kakav razgovor što jasno govori da su sklopili zavjet šutnje. Međutim, saznao sam da su to redom sportaši iz uglednih obitelji bez krim dosjea. To ne može biti dokaz da nisu raspolagali sa saznanjima koji bi išli u smjeru rasvjetljavanja istrage. Isto tako, oni su prošli poligrafsko ispitivanje u Srbiji i Hrvatskoj, nisu zadržani, a da su nešto kompromitirajuće radili bili bi pritvoreni. Zavjet šutnje su možda sklopili kako bi zaustavili javni linč. Neki s kojima sam razgovarao iz Matejevog kruga govorili da je on možda upao u neki sporadični incident dok je ostatak društva bio u klubu.”

Neobično je da se pet mjeseci nije pronašao neki trag.

“To je pitanje za srbijansku policiju. Niti jedan biološki dokaz, niti odjeća, niti opušak, niti svjedok… nije pronađen koji bi rasvijetlio slučaj. Tako da je teško kazati je li Matej ušao u neki obračun, je li bačen u rijeku, je li se spotaknuo pa pao. To bi policija trebala iskomunicirati do kraja, no činjenica je da pet mjeseci nije pronašla ništa. A i snimke nadzornih kamera koje su objavljivane idu u prilog tezi o umreženosti policije, medija i vlasti”, zaključio je Juraj Filipović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79