Novinar Haris Šertović analizirao putovanja gradonačelnice Sarajeva: “Za 2 godine, 40 putovanja”

Novinar, reporter, tv prezenter, kolumnista, bloger, kreator web sadržaja Haris Šertović na svojoj web stranici napravio je analizu putovanja gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić.

New York, Dubai, Pariz, Washington, Istanbul, Kairo, Rim, Barselona, Beč, Prag, Atina, Baku, Jerusalem, Brisel, Amsterdam, samo su neke od destinacija koje je posjetila rođ. Londrc. Konkretno i direktno, Benjamina Karić je za nepune dvije godine mandata gradonačelnice Sarajeva imala više od 40 putovanja izvan Bosne i Hercegovine. Od gradonačelnice do senzacije na društvenim mrežama.

Prema svemu sudeći, čini mi se da je rođ. Londrc češće izvan BiH nego u Sarajevu. Benjamina je svako putovanje javno opravdavala kako je riječ o službenoj posjeti, da se na tim putovanjima potpisuju sporazumi, privlače investicije, bratimlje gradovi i narodi a u suštini sve to više izgleda kao turistički pohodi svjetskim destinacijama. Istražio sam, a sve putem dostupnih informacija na facebook profilu, gdje je sve, kada i zašto Benjamina Karić putovala.

Posljednja posjeta – New York

18.9.2023. (New York) 1,719.72 KM

U trenutku pisanja ovog teksta, Benjamina Karić je u New Yorku. “Nakon Washingtona i Daytona, uspostava bliskih veza i sa New Yorkom, potvrda je snažnih prijateljskih i partnerskih veza koje naša zemlja ima sa SAD“, rekla je Karić u opisu fotografije. Ovo joj je do sada drugo putovanje u New York u toku mandata.

Provjerio sam cijene povratne avionske karte, pod pretpostavkom da je otputovala iz Sarajeva, najjeftinija dostupna karta iznosi više od 1700 maraka.

Ovo je samo iznos koji se odnosi na cijenu karte, u konačne troškove treba uračunati cijene smještaja (hotel), prijevoza, dnevnice…

Guangzhou- Kina

Boravila je Benjamina u Kini. Tamo je bila kako bi učestvovala na 2. Azijskom forumu mladih lidera. Od tamo je poručila kako će na Gradskom vijeću Grada Sarajeva predložit će i Sporazum o saradnji sa ovim gradom. Međutim, takvog sporazuma do danas nije bilo.

26.3.2023. (Guangzhou) 3,047.76 KM

Na margini posjete kako je navela, imala je vrlo srdačan susret sa gradonačelnikom Grada Guangzhoua Guo Yonghangom i njegovim zamjenikom, Lai Zhihongom.

Za rubriku – vjerovali ili ne – gradonačelnik ovog grada, ističe Karić, napamet zna dijelove filma “Valter brani Sarajevo”. Možda ova rečenica i najbolje opisuje suštinu posjete.

 

 

Benjamina je, pretpostavljamo, otputovala avionom iz Sarajeva. Trenutno najniža povratna karta iznosi više od 3 hiljade maraka. Ovo je samo iznos koji se odnosi na cijenu karte, u konačne troškove treba uračunati cijene smještaja (hotel), prijevoza, dnevnice…

Cairo – Egipat

Krajem sedmog mjeseca – inače period kada se turistički najčešće posjećuje Egipat – tamo je otišla i gradonačelnica Sarajeva.

30.7.2023. (Cairo) 1,273.98 KM

Bogatu historiju, kulturu i tradiciju Sarajeva i Kaira iznova će ujediniti Memorandum o razumijevanju koji smo danas potpisali“, napisala je Karić ispod objavljene fotografije. Tamo se sastala sa guvernerom glavnog grada Egipta, Khaled Abdel Aaluom.

Iz Sarajeva letite za Istanbul, presjedate a potom letite za Kairo. Cijena najjeftinije avionske karte iznosi 1.273 konvertibilne marke i riječ je o povratnoj karti. Također, ovu sam cijenu putnog troška zasnovao na pretpostavci da je Karić otputovala avionom.

 

 

Ovo je samo iznos koji se odnosi na cijenu karte, u konačne troškove treba uračunati cijene smještaja (hotel), prijevoza, dnevnice…

Strasbourg – Francuska

Mjesec dana ranije, Karić je boravila u Strazgburu gdje se sastala sa gradonačelnicom tog grada. Kao i ranije, poruka je to o približavanju dva grada i međusobnim komplimentima. Pored toga, to je i savršena prilika za novu fotografiju i objavu na društvenim mrežama.

21.6.2023. ( Strasbourg) 2,471.46 KM

“Želimo brže integrisanje naše države i njene prijestolnice u evropske strukture. Evropska ideja se održava i na lokalnom nivou”, poručila je Karić prilikom susreta sa gradonačelnicom ovog grada.

I ovaj odlazak koštao je građane Sarajeva. Ako pogledamo cijene letova sa sarajevskog aerodroma, najjeftiniji povratni let za Strasbourg košta samo 2.471 marku.

 

 

 

Naravno da ovdje ne računamo troškove smještaja, dnevnica i ostalih troškova.

U petom mjesecu ove godine, rođ. Londrc je posjetila čak četiri evropske destinacije.

Lausanne – Švicarska

30.5.2023. (Lausanne) 810.90 KM

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, zajedno sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, susrela se u Lozani sa predsjednikom Međunarodnog olimpijskog komiteta, Thomasom Bachom. Tema razgovora sa predsjednikom MOK-a i njegovim timom, bila je 40. godišnjica Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Iz Sarajeva nema leta za Lozanu ali najbliži aerodrom jeste u Ženevi. Od tamo potrebno je oko sat vremena vožnje do Lozane. Povratna karta sa sarajevskog aerodroma, najjeftinija dakle, košta oko 800 maraka.

Kao i ranije, u ovu cijenu nisam uračunao ostale troškove.

Cannes – Francuska

Da je ljubitelj festivala u Kanu govori činjenica da je ove godine bila drugi put na ovom prestižnom događaju. Tamo se prošetala crvenim tepihom a samo tri mjeseca kasnije na SFF se nije pojavila. Tada je, zbog tragičnog događaja haljinu okačila o klin. Taj potez se ne bi toliko provlačio kroz medije da istovremeno nije najavila mogućnost otkazivanja saradnje grada sa SFF.

20.5.2023. (Cannes)

Suštinsko pitanje je šta će Benjamina na crvenom tepihu u Kanu? Ukoliko je riječ o privatnom aranžmanu onda ne pitamo, prema svemu sudeći tamo je bila službeno. Bar je tako javno objasnila. Međutim, nisu jasni benefiti ovakvog putovanja za Sarajevo ili nisu dovoljno vidljivi.

Cijene za ovaj let sa aerodroma u Sarajevu nisu dostupne.

U svakom slučaju, troškovi odlaska i boravka nisu jeftini a na zvaničnoj stranici Grada Sarajeva ovi podaci nisu dostupni.

 

 

 

Na listi putovanja tu su Vatikan, Baku, Washington, Dubai, Jerusalem, Pariz

Kada je riječ o cijenama karata za ova putovanja ovo su najjeftinije ponude sa sarajevskog aerodroma.

Jerusalem- Izrael (2022.) 1,054.00 KM

Baku – Azerbajdžan (2023.) 1.240.32 KM

Washington – SAD (2023.) 2,077.74 KM

Dubai – UAE (2020.) 1,348.44 KM

Pariz – Francuska (2021.) 580.38 KM

Nije teško izračunati koliko je u prosjeku tokom jednog mjeseca putovala. Od istoka do zapada, Benjamina Karić je svjetska putnica a sve o trošku budžeta Grada. Nije poznato ko je sve i na kojim destinacijama Benjamini pravio društv ali je za pretpostaviti da su troškovi višestruko veći. Na zvaničnom web sajtu Gradske uprave Sarajevo, troškovi putovanja nisu navedeni ali ono što jeste svakako su fotografije i opravdanja zašto je bilo važno otići tamo.

U završenom Izvještaju o izvršenju budžeta za 2022. godinu, na troškove putovanja potrošeno je 125 hiljada maraka, ali nije precizno navedeno koliko je novca izdvojeno za određeno putovanje. S obzirom da je ove godine putovala mnogo više, za očekivati je da će cifra izdvojena za putne troškove biti mnogo veća.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79