Novinar Krešić: “Odlazak SDA u opoziciju je donio svima olakšanje. Svima je laknulo “

 

Najveći remetilački faktor posljednjih godina su SDA i njena duboka država, rekao je za portal Bild.ba Zoran Krešić, novinar Večernjeg lista, koji je komentarisao današnji sastanak u Konjicu između HDZ-a BiH i stranaka Osmorke, gdje se dogovorilo da će predsjedavajuća Vijeća ministara biti Borjana Krišto, a premijer FBiH Nermin Nikšić.

Osam probosanskih stranaka i HDZ BiH danas su u Konjicu održali sastanak gdje su dogovorili da će predsjedateljica Vijeća ministara biti Borjana Krišto, a federalni premijer Nermin Nikšić.

“Fenomen Komšić”

U izjavi za portal Bild.ba Krešić ističe kako je odlazak SDA u opoziciju svima donio olakšanje.

– Iako se očekivalo kako će tri dana trajati razgovori HDZ-a BiH i Osmorke oko raspodjele “plijena” doslovno su se novi partneri dogovorili oko raspodjele glavnih resora tek za nekoliko sati sastančenja u Konjicu. To samo po sebi govori o atmosferi koje vlada među novim “ljubavnicima” kako je to slikovito opisao jedan od aktera razgovora. Ja imam dojam kako je svima laknulo i da zapravo sve čemu svjedočimo rezultat jedne posve suprotne atmosfere kakva se stvaralo dok je SDA bila u vlasti zajedno s radikalnim krilom DF-om – rekao je Krešić.

Čini mu se, dodaje, kako svi akteri sastanka zauvijek žele zaustaviti “fenomen Komšić.”

– Strah i mržnja koju su sijali i na taj način teško zagađivali hrvatsko-bošnjačke odnose, a što je kulminiralo s nametanjem Sejde Bajramovića (op.a. Željko Komšić), svi akteri, imam opet dojam, žele zaustaviti – kaže Krešić.
Popravljanje napete situacije

Nove postavke u razgovorima Osmorke i HDZ-a BiH Krešić ocjenjuje “rehabilitacijskim potencijalom”.

– Te nove postavke neće same po sebi dovesti do potpunog popravljanja prilično napete situacije, ali će dugoročno imati veoma rehabilitacijski potencijal. Uspostava komunikacije, a zatim i postepen povratak povjerenja siguran je put prema naprijed. Veliki poticaj novoj vlasti, očito je, daju stranci. Ponajprije američka administracija. I svi su složni kako je potebno promijeniti fokus. A zajednička tema oko koje se svi slažu jest put prema EU – kazao je za portal Bild.ba Večernjakov novinar.

Krešić u slabljenju utjecaja OSA-e vidi priliku za poboljšanje bošnjačko-hrvatskih odnosa koji su na niskim granama zadnjih godina.

– To je jedno od temeljnih opredjeljenja i kod srpskih političara. Jednako je tako važno da najveći remetilački faktor posljednjih godina – SDA i njena duboka država s paraobavještajnom strukturom ode u opoziciju, odnosno da oslabi njen utjecaj. Koliko taj AID (op.a. AID) bude slabiji toliko više rastu izgledi da se odnosi Bošnjaka i Hrvata pozicioniraju tamo gdje su uvijek morali biti – na ravnopravnoj osnovi i s jednakom odgovornosti za ovu državu i njezinu budućnost”, zaključio je on u izjavi za portal Bild.ba.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79