Novinar objasnio zašto Dodiku sankcije nisu dovoljne

Sjedinjene Američke Države trenutno pod sankcijama drže 117 osoba i pravnih lica iz Bosne i Hercegovine. Većinu je izreklo Ministarstvo finansija i njihov Odjel za kontrolu strane imovine – OFAC, a odnose se na ratne zločine i narušavanje Dejtonskog sporazuma.

Milorad Dodik je ranije zbog toga sankcionisan, a ovaj put su njemu i ATV-u sankcije izrečene zbog ugrožavanja stabilnosti Zapadnog Balkana i korupcije. To je omogućeno prošle godine izvršnom uredbom predsjednika SAD Joea Bidena.

Poruka ostatku svijeta
“Ništa se nije promijenilo osim tog razloga zbog kojeg su im izrečene sankcije. U praksi to znači da im je zabranjeno poslovati, praviti transakcije s licima iz SAD-a te su im blokirani imovina i biznisi koje eventualno ovdje posjeduju”, objašnjava Jahić.

Sankcije Milanu Tegeltiji i njegovoj supruzi Tijani te Mirsadu Kukiću izrekao je State Department – to su sankcije koje su ranije izrečene Nikoli Špiriću i Amiru Zukiću – one nemaju taj ekonomski moment, odnose se na zabranu putovanja u SAD.

“Najveći značaj sankcija je u tome kakvu poruku Amerika šalje ostatku svijeta o vama, a jedino u praksi imaju značaj ako poslujete s američkim firmama ili imate imovinu ovdje. Zato mnogi smatraju da je ključno da sankcije uvedu i pojedine evropske zemlje”, napominje Jahić.

Ima ljude koji rade
Dodik svoju politiku može nastaviti preko saradnika kojima je dozvoljen ulazak u Ameriku – on ni do sada nije dolazio u SAD to raditi sam, podsjeća Jahić:

“RS ima ljude koji to rade, oni plaćaju za lobiranje, dolaze drugi zvaničnici, kao što je Željka Cvijanović.

Zbog toga neki sagovornici Glasa Amerike smatraju da bi krug Dodikovih saradnika pod sankcijama trebao biti mnogo širi, kao i povezanih firmi, a u finansijskom smislu da se sankcije odnose i na čitav entitet”, ističe Jahić.

Lista nije konačna, slaže se Jahić – treba očekivati nova imena.

Pomalo je razočaravajuće, smatraju pojedini, da se ostane samo na ovim imenima, ali Jahić naglašava i da je ovih pet imena na neki način posljednje upozorenje mnogima u BiH šta bi ih moglo očekivati.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79