Novinari strahuju da će zakon o medijima u RS-u dodatno otežati njihov rad

Na informaciju iz Vlade Republike Srpske da je formirana Radna grupa za donošenje zakona o medijima, koja će se sastati ponovo u utorak, 10. oktobra, novinari tvrde da će i on – poput kriminalizacije klevete i usvojenog Nacrta zakona o nevladinim organizacijama – objektivnim i neovisnim medijima otežati rad, budući da neki od najčitanijih i kritičkih medija iz ovog entiteta nisu pozvani na sudjelovanje.

Nakon što je u Republici Srpskoj izmijenjen Krivični zakonik kojim je kleveta ponovo kriminalizovana i nakon što je u formi nacrta usvojen zakon o nevladinim organizacijama, vlast u ovom entitetu priprema usvajanje zakona o medijima.

Sandra Gojković Arbutina, urednica u Nezavisnim novinama i članica Radne grupe, podsjeća da novinarska zajednica u Republici Srpskoj duže od deset godina traži zakon o medijima, ali do sada nije bilo interesa da se na tome radi. Navodi i da je i zbog toga opravdan strah medijske zajednice jer se na zakonu o medijima radi ”sada – odmah nakon kriminalizacije klevete i usvajanja Nacrta o NVO”.

”Kao da je to dio jednog paketa zakona, pogotovo jer ni danas se ne zna tko je pisao izmjene Krivičnog zakonika, sve je bilo potpuno netransparentno, s teškim posljedicama po medijske slobode. Radna grupa nije imenovana odlukom Vlade, bar mi odluku nismo vidjeli, tako da bih rekla da smo neko savjetodavno tijelo jer tu nema ni nadležnog ministarstva”, pojašnjava ona.

Predlagač bi trebao biti Tajništvo Vlade, a kako kaže Gojković Arbutina, plan je da članovi prouče zakone u regiji, pa da se počne s izradom prijedloga. ‘

‘Na prvom sastanku moj stav je bio da grupa mora da radi apsolutno transparentno i bude potpuno otvorena, upravo zbog iskustva s izmjenama Krivičnog zakonika gdje smo dovedeni pred svršen čin jer je sve rađeno u tajnosti”, kaže Gojković.

Drugi sastanak Vladine Radne grupe, koja će se sastajati dva puta mjesečno, zakazan je za 10. oktobar.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79