Novinari Žurnala: Krivi smo jer pristajemo da nam stvari poput kupovine diplome postaju normalne

Istraživačka priča magazina “Žurnal” u kojoj novinarka Azra Omerović putem posrednika Senada Pehlivanovića za samo 17 dana uspijeva dobiti odnosno bukvalno kupiti za 2.500 KM diplomu Srednje medicinske škole iz Sanskog Mosta koja je priznata u cijeloj BiH i Evropskoj uniji odjeknula je Bosnom i Hercegovinom ali i regionom.

Putem društvenih mreža javnost je pozitivno reagovala na priču magazina “Žurnal”, a skoro da nema medija koji nije ovo priču uvrstio u svoj sadržaj.

Tim povodom kontaktirali smo kolege iz redakcije magazina Žurnal kako bi saznali više detalja o cijelom slučaju. Odgovore su nam dali novinari magazina Žurnal Semir Mustafić i Davor Obrdalj.

Očekujete li nakon svega reakciju nadležnih institucija jer ste im očigledno krivično djelo “servirali na tanjiru”?

“Očekujemo od pravosudnih institucija da konačno počnu da rade svoj posao. I ovaj slučaj kao i mnogi drugi pokazali da državne pravosudne institucije nisu nezavisne, odnosno da su pod mnogim uticajima. Žurnal je i prije ovog slučaja, pisao o mnogim nezakonitostima i kriminalnim aktivnostima, – a nadležni ili nisu smjeli ili nisu željeli da reaguju”.

Nakon objave priče mogao se pročitati veliki broj komentara da je vaš primjer samo jedan od slučajeva i da se ovakve stvari rade i u drugim gradovima odnosno općinama u BiH? Šta nam to zapravo govori? Zbog čega građani ako znaju za takve ilegalne radnje kojima se čini krivično djelo ne prijavljuju policiji ili Tužilaštvu?

“Upravo zbog svjesnosti da slučaj najvjerovatnije neće biti procesuiran, jer građani ove zemlje odavno su izgubili provjerenije u pravosuđe sa razlogom. Očito je najvažnije ko će biti glavni tužilac, nego procesuiranje kriminalaca. S druge strane, činjenjice je da svakodnevno ljudi napuštaju ovu državu, pa i sa ovakvim diplomama o kojima je Žurnal radio priču, i onda o tome ne žele govoriti”.

Dokazali ste i pokazali šta znači moć medija i koliko su novinari zapravo važan faktor jednog društva, međutim veliki broj medija je “pod šapom” politike šta bi zapravo za BiH značilo više slobode u novinarstvu i manje korumpiran sistem?

“Više slobode u medijima donijelo bi više slobode u društvu. Što je više slobode to se građani više pitaju i tada biraju vlast koja ih zaista predstavlja i onda postoji šansa da procesuira kriminal u Bosni i Hercegovini”.

Koliko smo i sami krivi što nam se dešavaju stvari poput kupovine diplome srednje škole za samo 17 dana?

“Krivi smo jer pristajemo da nam stvari poput kupovine diplome postaju normalne. Kada vam bravar donosi presude, a moler daje injekciju, a vodoinstalater obračunava porez vi slegnete ramenima i nemate potrebu da izađete na ulicu izrazite nezadovoljstvo zbog toga. Da. Sami smo krivi!”

Da li je nakon svega bilo nekih prijetnji, poziva ili sl..?

“Nije bilo nikakvih prijetnji”.

Da li vas je kontaktirala policija, tužilaštvo?

“Tužilaštvo i policija nas nisu kontaktirali – mi smo njih”- kazali su za Tuzlanski.ba novinari Žurnala Semir Mustafić i Davor Obrdalj te dodaju kako je njihova kolegica Azra Omerović zapravo bila najzaslužnija za ovu priču, jer se upustila u njazahtjevniji dio zadatka. Zatim kolege Avdo Avdić i Slobodan Golubović.

“Svako od nas je imao svoj dio zadataka koji smo odradili kako smo se dogovorili i onda za rezultat smo dobili ovu priču” – kazali su naši sagovornici.

Video koji je Žurnal objavio na svom YouTube kanalu za skoro 24 sata zabilježio je preko 154.000 pregleda. Sada je sve na nadležnim pravosudnim institucijama i policiji da reaguju u ovom slučaju, a na građane apelujemo da ukoliko imaju određena saznanja o ovakvim i sličnim ilegalnim radnjama prijave slučaj policiji, kantonalnom tužilaštvu ili svoja saznanja podijele sa medijima u koje imaju povjerenje.

Pogledajte istraživačku akciju Žurnala: Za 17 dana stekli diplomu srednje medicinske škole

Pogledajte istraživačku akciju Žurnala: Za 17 dana stekli diplomu srednje medicinske školeVideo: Žurnal magazin

Gepostet von Crna-Hronika.info am Freitag, 4. Januar 2019

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79