Novo istraživanje naučnika: Obučeni psi u 94 posto slučajeva nanjuše zaraženu osobu

Obučeni psi sa preciznošću od 94 posto mogu da nanjuše da li neka osoba ima virus korona – pokazalo je istraživanje njemačkih naučnika iz Hanovera.

Tim naučnika koristio je pse koji su prošli posebnu obuku u policiji. S njima su proveli sedam dana i obučavali ih da razlikuju uzorke zaraženih novim virusom i one koji nisu zaraženi.

Pri tome je korišteno 1.012 prikupljenih uzoraka pljuvačke i traheobronhijalnih uzoraka, a psi su imali zadatak da nanjuše koji od tih uzoraka su zaraženi, navodi naučni časopis Infekšn diziz.

Uzorci su bili nasumično raspoređeni pa ni naučnici ni vodiči pasa nisu znali koji uzorci su pozitivni, a koji ne.

Pokazalo se da su psi tačno nanjušili 157 pozitivnih i 792 negativna uzorka, dok nisu uspjeli da pogode 33 negativna i 30 pozitivnih uzoraka.

Preneseno u statističke podatke, psi su imali 83 posto uspjeha u identifikovanju pozitivnih uzoraka i 96 posto uspjeha u identifikovanju negativnih uzoraka, što daje ukupni prosjek identifikovanja pozitivnih i negativnih uzoraka od visokih 94 posto.

“Rezultati su veoma uzbudljivi. Napravili smo čvrsti temelj za buduće studije i istraživanja onoga što psi mogu da nanjuše, kao i za procjene mogu li se psi koristiti za otkrivanje različitih stanja bolesti i kliničkih fenotipa, navode njemački naučici.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79