Evropska unija nije uvela nova pravila o količini gotovine koja se može unijeti

U Evropskoj uniji od danas su pooštrena pravila prema kojem svi koji ulaze u EU ili napuštaju njenu teritoriju moraju da popune gotovinsku deklaraciju ako kod sebe imaju 10.000 eura ili više u toj valuti ili protivrijednosti u drugim valutama, kao i kod drugih sredstava plaćanja kao što su putnički čekovi ili mjenice, ali i zlato.

U prvobitnom članku smo objavili da je na snagu stupilo novo pravilo, što ne odgovara činjenicama. Naime, iznos koji je dozvoljen za prenos preko granice nije promijenjen od 2005. godine. Uredbom se pooštravaju pravila, zbog toga smo izvršili izmjene u članku. Pored toga, promijenjen je i naslov koji je glasio: “Novo pravilo u EU, koliko novca smije da se prenese preko granice”.

Analiza Raskrinkavanja.

Ovim putem se izvinjavamo našim čitateljima

Iz Komisije navode kako carinici na ulazima u EU imaju pravo da provjere putnike, njihov prtljag i sredstvo prevoza. Takođe, imaju pravo da zaplijene novac koji nije prijavljen.

Proširiće se definicija gotovine i obuhvataće čekove, kovanice sa zlatom od najmanje 90 odsto, zlatne poluge i slične predmete. Ako carinici opravdano sumnjaju u to da je novac povezan sa kriminalnom aktivnošću, moći će da oduzmu gotovinu iznosa manjeg od 10.000 eura.

Gotovinske deklaracije čuvaće se čak pet godina s ciljem praćenja koliko gotovine ulazi u Uniju i izlazi iz nje. Novo pravilo Unije već je postalo dio hrvatskog zakonodavnog sistema 7. maja ove godine, kad je i izglasan.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79