Novo upozorenje Vladi KS-a zbog odluke o subvencioniranju cijene plina za građane

Na adresu kantonalne vlade u Sarajevu stiglo je još jedno upozorenje zbog odluke Vlade KS i Skupštine KS da subvencioniraju cijenu plina za privrednike i građane u KS.


Vlasti u KS prijavljene zbog odluke da subvencioniraju cijenu plina za građane!

Podsjećamo, Vlada KS je na osnovu člana 26. i 28. stav (4) Zakona o Vladi Kantona Sarajevo donijela zaključak da će subvencionirati dio cijene KJKP Sarajevogas u periodu od 1. septembra do 31. decembra 2019. godine za iznos povećanja cijene plina, s ciljem da se fakturisana cijena prema kategorijama kupaca Sarajevogasa održi na nivou do 1. maja 2019. godine.

Zbog ove odluke, na adresu Vlade KS i Skupštine KS već je stiglo upozorenje i to od Europske energetske zajednice, a o čemu je već pisao portal Radiosarajevo.ba.
Otvoren slučaj protiv vlasti u KS zbog odluke o subvencioniranju cijene plina

Međutim, ovaj put u slučaj se uključilo i Vijeće za državnu pomoć Bosne i Hercegovine.

Kako saznajemo, Vijeće je 22. jula 2019. godine uputio Vladi Kantona Sarajevo Zahtjev za podnošenje prijave državne pomoći.

“U navedenom Zahtjevu smo zatražili od Vlade Kantona Sarajevo da u skladu sa članom 12. stav (1) Zakona o sistemu državne pomoći u Bosni i Hercegovini, pojedinačnu državnu pomoć u obliku subvencije prijavi Vijeću u svrhu ocjenjivanja usklađenosti iste sa Zakonom. Između ostalog, predmetnim aktom smo uputili Vladu KS-a da je odredbom člana 5. stav (3) Zakona propisano da je državna pomoć dodijeljena protivno odredbama Zakona, odnosno bez ili protivno odredbama odluke Vijeća, nezakonita i mora se izvršiti povrat iste”, navodi se u upozorenju koje je upućeno Vladi KS i Skupštini KS.

Iz Vijeća su dodali da do danas Vlada KS nije postupila po njihovom zahtjevu, te da će na narednoj sjednici Vijeća biti razmotrena mogućnost preduzimanja zakonskih mjera i radnji u svrhu ocjenjivanja usklađenosti potencijalne državne pomoći sa Zakonom.

“Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevu usvojili su Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta KS za 2019. godinu, a koji iznosi milijardu i 55 miliona, što je uvećanje za 114 miliona KM. Ministarstvu komunalne privrede i infrastrukture KS ide više od 9,5 miliona KM i to za subvencioniranje kupaca prirodnog gasa i centralnog grijanja oko osam miliona KM i 1,5 milion KJKP Rad za nabavku opreme.”

Podsjećamo, primjena Odluke o subvencioniranju svih potrošača u Kantonu Sarajevo počinje od 1. septembra 2019. godine.

Ovim povodom kontaktirali smo i ministra komunalne privrede i infrastrukture KS Srđana Mandića.

“Zaprilimili smo ovu informaciju u međuvremenu u Vladi KS je bilo razgovora na ovu temu, ali na dnevni red sjednice ovo pitanje nije stiglo prvenstveno zbog činjenice da je sezona godišnjih odmora”, kazao je Mandić za Radiosarajevo.ba.

Dodao je da će se ova tema definitivno naći na sljedećoj sjednici Vlade KS, te da će na zahtjev Vijeća za državnu pomoć BiH biti odgovoreno.

Bitno je istaći da Vlada KS ima bezrezervnu podršku Skupštine KS koja je ovu odluku podržala i to jednoglasno”, istakao je Mandić.

Međutim u prijavi protiv Vlade i Skupštine KS se navodi da “ova subvencija se dodjeljuje neodređenom broju građana i privrednih subjekata čime se narušava tržišna konkurencija davanjem prednosti jednom subvencioniranom energentu u odnosu na druge energente”.

Namjera Vlade KS ili Skupštine KS je plemenita, ali ista se realizuje na nezakonit način i protivno svim zakonskim propisima. Ista plemenita namjera se može realizirati na potpuno drugi način, a u KS živi veliki broj građana koji uopće nisu u stanju socijalne potrebe, te velili broj privrednih subjekata koji ostvaruju dobit i kojim ne treba nezakonita državna pomoć”, istakao je prijavitelj.

Podsjećamo, Zakon o sistemu državne pomoći u BiH usvojen je na 21. sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH, održanoj 3. februara 2012. godine, i na 12. sjednici Doma naroda Parlamenta BiH, održanoj 3. februara 2012. godine. Donošenje ovog zakona je bio uslov iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) i Privremeni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima između Evropske zajednice i BiH te sporazuma CEFTA 2006, kao i Sporazuma o osnivanju energetske zajednice Jugoistočne Evrope.

Član 5. Zakona o sistemu državne pomoći u BiH - undefined
Foto: Screenshot: Član 5. Zakona o sistemu državne pomoći u BiH

Članom 5. ovog Zakona propisano je da je neodobrena ona državna pomoć koja “u bilo kojem obliku narušava ili prijeti da naruši tržišnu konkurenciju davanjem prednosti određenim privrednim subjektima, proizvodnji ili trgovini određenih proizvoda ili pružanju određenih usluga, u mjeri u kojoj to može uticati na ispunjavanje obaveza Bosne i Hercegovine u međunarodnim sporazumima”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments