NSRS i posebna sjednica: Međunarodnu situaciju i posljedice na Republiku Srpsku

Danas će Narodna skupština Republike Srpske održati posebnu 11. sjednicu posvećenu analizi aktualne sigurnosne i političke situacije u svijetu te njenim posljedicama na Republiku Srpsku (RS). Iako je prvotno sazvana s jednom tačkom dnevnog reda, ova sjednica dobit će na važnosti zbog sveobuhvatne rasprave o geopolitičkim i unutrašnjim pitanjima.

Prema najavama iz Banje Luke, očekuje se da će zastupnici u NSRS-u razmotriti odnos RS-a s međunarodnom zajednicom, posebno s Evropskom unijom i Sjedinjenim Američkim Državama. Poseban naglasak bit će stavljen na nedavne izmjene Izbornog zakona BiH, nametnute od strane visokog predstavnika Christiana Schmidta, te na posljedice tih promjena za RS.

U materijalima za sjednicu istaknuto je da RS ne želi biti neprijatelj Zapada niti se izolirati od njega, već teži za pragmatičnom suradnjom temeljenom na poštovanju međusobnih interesa. Odnosi RS-a s međunarodnim partnerima bit će ključni za buduće aktivnosti entiteta.

Ambasador SAD-a Michael Murphy i visoki predstavnik Christian Schmidt bit će spomenuti u kontekstu nedavnih događaja vezanih za izmjene izbornog zakona. RS jasno poručuje da se neće povinovati “neprijateljskim, neustavnim i nedejtonskim potezima” političkog Sarajeva i međunarodnih lobija koji favoriziraju bošnjačke interese.

Predsjednik RS-a, Milorad Dodik, najavio je da će se zastupnici posebno osvrnuti na odluke Christiana Schmidta te da će svi moći pratiti sjednicu uživo.

Očekuje se da će sjednica Narodne skupštine RS-a biti prilika za jasno artikuliranje stavova entitetskog parlamenta o trenutnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji, kao i za postavljanje smjernica za daljnje akcije entitetskih vlasti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79