NSRS odbila Inzkov zahtjev, dali podršku odlikovanju ratnih zločinaca

Narodna skupština RS-a odbacila je zahtjev visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o oduzimanju povelja koje su dodjeljene ratnim zločincima.

Odluka se odnosi na pismo visokog predstavnika od 27. januara 2021. godine upućeno predsjedniku NSRS i klubovima poslanika, a u kojem je zatraženo poništavanje povelja dodijeljenih određenim osobama, a prvenstveno se odnosi na ratne zločince.

Oni navode da je funkcija visokog predstavnika u BiH uvedena Aneksom 10. Dejtonskog sporazuma, koji je potpisala i Republika Srpska, te da visoki predstavnik ne može ni u kojem slučaju biti nadređen RS-u.

Navode i kako odbacuju odbacuje “bonska ovlaštenja” visokog predstavnika.

U zaključcima se konstatuje da je visoki predstavnik izašao iz pravnog okvira svog djelovanja, koji je utvrđen Aneksom 10. Dejtonskog sporazuma, jer je nezakonito, protivustavno i bez ograničenja prisvojio zakonodavna, izvršna i sudska ovlaštenja, kršeći osnovna ljudska prava i međunarodne instrumente za njihovu zaštitu koristeći “bonska ovlaštenja”.

Ove zaključke usaglasili su svi poslanički klubovi, ali ih nisu potpisali PDP i SDS.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79