NSRS podržala Dodikov veto na tri odluke Predsjedništva BiH

Narodna skupština Republike Srpske podržala je danas člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika koji je proglasio “veoma štetnim” po vitalne interese tog entiteta tri odluke usvojene bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine održanoj 22. jula.

Riječ je o odlukama o odobravanju zaključivanja Memoranduma o saradnji Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnje bezbjednosti SAD o saradnji u vezi s upotrebom putničkih informacija, zatim o Sporazumu o učešću BiH u Programu za međunarodno ocjenjivanje učenika (PISA) 2021. i Odluci o pristupanju BiH Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS 2021.

Dodik smatra da je odluka o odobravanju i zaključivanju Memoranduma o saradnji između Ministarstva sigurnosti u Vijeću ministara i Ministarstva unutrašnje bezbjednosti SAD o saradnji u vezi sa upotrebom putničkih informacija veoma štetna po interese Republike Srpske i nije u skladu sa Ustavom BiH.

– Ovaj memorandum isključuje bilo kakvu mogućnost da po ovim pitanjima bude angažovana policija Republike Srpske i druge agencije na prostoru Republike Srpske i to je ključni razlog zašto sam smatrao da ne treba dozvoliti da ovaj Memorandum dobije podršku – istakao je Dodik u obraćanju, prenosi N1.

On je rekao da se Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH (APOSO) “pokušava proizvesti kao centralno mjesto za pitanje obrazovanje, što je nedopustivo”.- Ovdje se skrnavi ustavna nadležnost RS. Ako to dozvolimo i prihvatimo neka obećanja i slično, svakako ćemo izgubiti dio autonomije, što ne želimo – rekao je Dodik.Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač izjavio je na posebnoj sjednici NSRS da MUP podržava sve inicijative koje doprinose borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala, ali da “memorandum koji je odobrilo Predsjedništvo BiH o saradnji sa SAD u vezi sa upotrebom putničkih informacija ne štiti osnovna ljudska prava građana BiH niti prati ustavnu strukturu u BiH”.U ime poslaničke grupe “Zajedno za BiH” Senad Bratić (SDA) je rekao da je današnja sjednica Dodikovo “pokazivanje političkih mišića”, te pokušaj da skrene pažnju sa životnih problema građana u RS.- Dodik pokušava da pokaže nefunkcionalnost BiH, što nije moguće. Bojim se da će samo destabilizirati RS – kazao je on.Naveo je da Dodik šalje lošu poruku u ime RS kada je u pitanju borba protiv terorizma u svijetu. – Bespredmetno je tražiti razloge da je po RS štetna odluka o odobravanju zaključivanja Memoranduma o saradnji između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnje bezbjednosti SAD u vezi s upotrebom putničkih informacija i borbe protiv terorizma – rekao je Bratić i naveo da taj sporazum ne može biti štetan po vitalni interes entiteta.

Narodni poslanik Draško Stanivuković, obratio se javnosti, kazavši da danas opozicija nema pravo riječi.

– Ovdje danas govorimo o bolesnoj demokratiji i poslovniku koji je to predvidio. Šta je predvidio? Da većina poslanika može da odredi – ko će danas biti poslanik, a ko neće, i da potpuno marginalizuje 20 poslanika opozicije koji danas nemaju pravo riječi. Danas veće pravo ima svaki građanin od narodnih poslanika koji su legitimno izabrani, jer je to danas predvidio novi poslovnik na koji smo mi ukazivali – rekao je Stanivuković i dodao:

– Ali ovo je prvi put da se desi u praksi i to na posebnoj sjednici. Postoji samo gori scenario novog poslovnika koji se predviđa od ovog. Da se na posebnoj sjednici i nekim drugim tačkama može odlučivati bez razmatranja. Da je većina odlučila po ovoj tački, a možda će po nekoj drugoj još važnijoj odlučiti da mi ne razmatramo. Onda svi poslanici, neće biti poslanici, jer to novi poslovnik predviđa. Mi danas o ovome moramo progovoriti jer je ovo bolesna demokratija, koja je jednaka diktaturi.

Nebojša Vukanović, zastupnik u Narodnoj skupštini RS, oštro je kritikovao lidera SNSD-a i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika na čiji se zahtjev danas održava posebna sjednica.

– Sama rečenica Dodika da onaj koji ne glasa za ovo podržava Džaferovića i Komšića govori o stvarnim namjerama sazivanja ove i ostalih posebnih sjednica. To je manipulisanje javnosti i glumljenje nekakve ‘srbende’ pred lokalne izbore kako bi se ponovo istim pričama zamajavali gladni i obespravljeni građani. Ne, mi nismo ni za Dodika, ni za Džeferovića ni za Bakira, ni za Čovića. Ovome narodu će svanuti i vitalni interes je da sa političke scene ode Milorad Dodik. Vitalni interes bošnjačkog naroda je da sa političke scene ode Bakir. Ovo je put u propast – kazao je Vukanović, prenosi N1.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79