NSRS: Šefovi klubova protiv oduzimanju odlikovanja ratnim zločincima

Ističe vrijeme za izvršavanje zahtjeva visokog predstavnika Valentina Inzka o oduzimanju ranije dodijeljenih odlikovanja ratnim zločincima. Ovo će pitanje uskoro biti na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

Šefovi klubova poslanika u Narodnoj skupštini ovog entiteta jednoglasno su poručili da neće podržati Inzkov zahtjev o povlačenju povelja. Predsjednik NSRS-a Nedeljko Čubrilović istakao je da ne postoji nijedan pravni dokument kojim bi moglo da se tretira pismo visokog predstavnika Narodnoj skupštini.

„Jedini način da se povelje oduzmu, to je tumačenje nekih pravnika i kroz ova zadnja dva mjeseca traženja rješenja, jeste da se sudskim putem oduzmu te povelje“, naveo je Čubrilović.

Ono što je Inzko napisao duboko je uvrijedilo srpski narod i narodne poslanike te je degradiralo Narodnu skupštinu, tvrde iz vladajuće koalicije.

„Naš je stav da je to jedna vrsta ultimatuma, ucjene. Da je to priča koju gospodin Incko pokušava da provuče na način da degradira Narodnu skupštinu, i naš je stav da Narodna skupština definitivno mora da to presiječe“, rekao je Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD-a u NSRS-u.

Povelje je dodijelio Organizacioni odbor za obilježavanje 25. godišnjice postojanja i rada Narodne skupštine, kao ad hok tijelo, a ne Narodna skupština, te ovaj zahtjev nije ni trebao da bude uvršten u dnevni red, stava su iz opozicije. Navode da bi povlačenje povelja bio veliki politički gubitak vladajućima, jer im je to služilo za dnevnopolitičke potrebe.

„Mi nismo za povlačenje povelja, jer tamo u Sarajevu i u nekim drugim mjestima hodaju ratni zločinci na slobodi, nekažnjeno“, kaže Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS-a u NSRS-u.

„Partija demokratskog progresa neće podržati bilo kakav stav o oduzimanju već ranije dodijeljenih povelja“, poručuje Perica Bundalo, šef Kluba poslanika PDP-a u NSRS-u.

Podsjećamo, među nagrađenima su i bivši predsjednici Narodne skupštine, te članovi prvog Predsjedništva Republike Srpske Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik i Biljana Plavšić. Inače, osuđeni za ratne zločine pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, i to Karadžić na doživotnu kaznu zatvora, Krajišnik na 27, a Plavšić na 11 godina. Nakon ovih presuda, ima li smisla raspravljati o poveljama?

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79