Nuklearna elektrana Zaporožje ponovo dobila električnu energiju

Dva dana nakon što je nuklearna elektrana Zaporožje u Ukrajini potpuno izgubila pristup električnoj energiji, glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi izjavio je da su oba vanjska dalekovoda koja se koriste za snabdijevanje električnom energijom iz mreže popravljena, javlja AP.

– Ponovno je uspostavljeno napajanje strujom za svih šest jedinica nuklearne elektrane Zaporožje, a osam pogonskih dizel generatora za hitne slučajeve isključeno je i stavljeno u stanje pripravnosti – rekao je Grossi, citirajući informacije koje je dobio od tima stručnjaka IAEA-e.

Grossi je dodao da ponovljeni prekidi u snabdijevanju električnom energijom jasno pokazuju veoma ozbiljnu sigurnosnu situaciju s kojom se suočava ova velika nuklearna elektrana.

Priznao je da je do sada hrabro osoblje nuklearne elektrane uvijek uspijevalo održati siguran rad šest jedinica.

– Ali ovako više ne može. Opet sam pozivao na hitnu uspostavu zaštitne zone nuklearne sigurnosti i sigurnosti oko nuklearne elektrane kako bi se spriječila nuklearna nesreća. Ne možemo dopustiti da više gubimo vrijeme. Moramo djelovati prije nego što bude prekasno – poručio je Grossi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79