Nuspojave nakon druge doze vakcine su snažnije, ali to je zapravo dobro!

Kod vakcina protiv koronavirusa koje se daju u dvije doze, neželjeni efekti nakon drugog vakcinisanja mogu biti nešto snažniji, ali stručnjaci ne smatraju da je to loše.

Istraživačica sa Univerziteta u Kaliforniji Kristen Choi može potvrditi činjenicu da su simptomi nakon drugog vakcinisanja ponekad teški, ali da na kraju sve prođe kako treba, prenose svjetske medijske agencije.

Ona je imala groznicu, a visoka temperatura je prelazila čak 40 stepeni, ali neželjeni efekti su ubrzo prošli i sada je svjesna da je to vrijedilo kako bi bila sigurna od koronavirusa.

-Jako sam zahvalna što sam primila vakcinu i što sam dobila zaštitu, želim da svi imaju tu mogućnost, rekla Choi.

Kako sve više ljudi dobija vakcinu, a imunizacijski tempo je sve brži, mnogi se plaše kakve nuspojave bi se mogle razviti kod njih, pogotovo nakon druge doze kada su i simptomi snažniji.

Stručnjaci pojašnjavaju da su simptomi, koji se kreću od bolne ruke do glavobolje i mučnine znak da druga doza “radi svoj posao”. Kažu da je reakcija na vakcinu zapravo znak da imunološki sistem daje svoj odgovor na zaštitu, a da su snažne reakcije pokazatelj toga da vas vakcina čuva još snažnije i dugotrajnije.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79