O aferi Terminali: Politička budućnost u sjeni hapšenja

U Bosni i Hercegovini, političke afere su gotovo svakodnevna pojava, a posljednja u nizu uključuje hapšenje članova Uprave Terminala Federacije BiH, Slavena Zeljke i Hermedina Zornića.

Jučer, 10. jula, ova dvojica su prenoćila u prostorijama Federalne uprave policije (FUP) i danas će se suočiti s nadležnim tužiocem Tužilaštva Kantona Sarajevo, koji će odlučiti o njihovom daljem pritvoru ili mogućnosti branjenja sa slobode.

Slaven Zeljko, visokopozicionirani član HDZ-a, uhapšen je zbog sumnje na ilegalna zapošljavanja i manipulacije s javnim nabavkama. Njegova politička karijera, iako impresivna, sada je pod lupom javnosti. Rođen 1988. godine, Zeljko je magistrirao diplomatiju i međunarodne političke odnose, te bio jedan od osnivača Hrvatskog studentskog politološkog foruma. Njegov uspon započeo je 2014. godine kada ga je tadašnji predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH, Tomislav Martinović, zaposlio kao savjetnika, unatoč nedostatku radnog iskustva.

Zeljko je brzo napredovao, a 2018. godine postao je član Uprave poduzeća “Operator – Terminali Federacije”, s platom većom od 6.000 KM mjesečno. Međutim, njegova karijera sada je ugrožena zbog optužbi za nezakonita zapošljavanja i nepravilnosti u poslovanju.

Uhapšen je i Hermedin Zornić, član SDA, koji se također suočava s optužbama za nezakonito zapošljavanje najmanje 15 osoba u poduzeće Operator-Terminali Federacije. Zornić i Zeljko su osumnjičeni za zapošljavanje bez javnog konkursa, što je suprotno Zakonu o radu i Uredbi o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru u FBiH. Federalni revizori su 2022. godine pročešljali ovo poduzeće i dali mu negativnu ocjenu, navodeći da je vrijednost stalnih sredstava značajno umanjena i da je bilo nepravilnosti u javnim nabavkama.

Zeljko je bio predsjednik Gradskog odbora HDZ-a u Mostaru i potpredsjednik Kantonalnog odbora HNK-a. Na općim izborima 2022. godine dobio je 6.518 glasova kao nositelj liste stranke za Skupštinu HNK. Njegova biografija, iako impresivna, sada je pod sjenom optužbi za korupciju i zloupotrebu položaja.

Ova afera ukazuje na širu problematiku zapošljavanja u javnim poduzećima u BiH, gdje se politički povezani pojedinci često nalaze na visokim pozicijama unatoč nedostatku kvalifikacija.

Slučaj Slavena Zeljke i Hermedina Zornića samo je jedan od mnogih koji ilustriraju duboko ukorijenjene probleme u političkom sistemu BiH.

Uloga političkih stranaka u zapošljavanju lojalnih kadrova bez odgovarajućih kompetencija i dalje ostaje jedan od glavnih izazova za transparentnost i integritet javnog sektora.

Ova afera je samo najnoviji primjer kako političke veze mogu nadmašiti meritokraciju, ostavljajući građane da se pitaju hoće li se ikada vidjeti stvarne promjene u načinu na koji se vodi politika i javna uprava u BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79