O današnjem ‘haosu’ oko vakcinacije, oglasili se u Sarajevu: Neko iznosi netačne informacije!

Pored navedenih, pojavio se i određeni broj građana čija vakcinacija je bila predviđena za prošli četvrtak i petak, a koji uslijed tadašnjeg nedostatka vakcina nisu vakcinisani

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo saopćio je da nije odgovoran što su se od jutros pojavile određene netačne informacije o pozivanju na vakcinaciju građana.

Tokom jučerašnjeg dana građanima starijim od 70 godina koji su se registrovali putem online aplikacije, putem Vibera su dostavljeni termini za vakcinaciju za današnji dan.

– Kako smo brzo uvidjeli da je određeni broj građana pozvan za vakcinaciju u jutarnjim satima (od 8 do 11), a kako je za danas vakcinacija ipak zakazana od 11 sati, svim tim građanima smo dostavili dodatne tri poruke sa novim terminima vakcinacije u toku današnjeg dana. Navedenim smo uspješno pomjerili termine jutarnje vakcinacije određenog dijela građana za popodnevne sate, a sve kako bi se održao red i planirani ritam vakcinacije – navode iz Zavoda.

Međutim, bez obzira na navedeno, neposrednom provjerom stanja na terenu službenika Zavoda, utvrđeno je da se u jutarnjim satima ispred Zetre pojavio određeni broj građana starije životne dobi koji su informisani putem sredstava javnog informisanja da danas opet počinje masovna vakcinacija, a koji nisu imali zakazan termin za vackinaciju danas, odnosno nisu ni pozvani na današnju vakcinaciju.

Pored navedenih, pojavio se i određeni broj građana čija vakcinacija je bila predviđena za prošli četvrtak i petak, a koji uslijed tadašnjeg nedostatka vakcina nisu vakcinisani.

– U razloge ovakvog popusta, te odgovornosti u organizaciji ne želimo ulaziti. Niti jedna od navedenih grupa nije bila predviđena niti pozvana za vakcinaciju danas. Smatramo krajnje nekorektnim davanje netačnih izjava pojedinih odgovornih osoba u procesu vakcinacije, čiji zadatak bi prije svega trebao biti blagovremeno obezbjeđivanje vakcina u Zetri, održavanje reda priroriteta u vakcinaciji prema utvrđenim epidemiološkim prioritetima i uredna evidencija upotrebe i potrošnje vakcina, a zbog čijih propusta je nedavno i uzburkana javnost u Kantonu Sarajevo – naglasili su iz Zavoda.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79