Foto: Ilustracija
O poplavama u BiH danas se raspravlja u Evropskom parlamentu

O poplavama u BiH danas se raspravlja u Evropskom parlamentu


Evropski parlament danas će održati raspravu o katastrofalnim poplavama koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu, u kojima je smrtno stradalo najmanje 22 osobe.

Prema najavi na zvaničnoj stranici Evropskog parlamenta, ova tema biće jedna od glavnih tačaka dnevnog reda, a debata će trajati od 13:00 do 22:00 sata.

Očekuje se da će članovi parlamenta razgovarati o odgovoru Evropske unije na zahtjev za međunarodnu pomoć koji je Bosna i Hercegovina uputila.

Nedavno imenovani šef Delegacije EU u BiH, Luigi Soreca, putem društvenih mreža potvrdio je da je EU spremna pružiti pomoć Bosni i Hercegovini zbog razornog uticaja poplava koje su pogodile dijelove zemlje.

Podsjećamo, nakon što je procijenjena šteta uzrokovana poplavama, Bosna i Hercegovina je zatražila međunarodnu pomoć putem Mehanizma civilne zaštite EU kako bi se što prije sanirala šteta. Timovi za potragu i spašavanje iz susjednih zemalja, uključujući Hrvatsku, Sloveniju, Crnu Goru i Srbiju, već su raspoređeni tokom proteklog vikenda. Oni aktivno traže nestale osobe i rade na uklanjanju ruševina kako bi pomogli u obnovi ključne infrastrukture.

Evropska unija je, uz to, mobilizirala hitne rezerve koje sadrže osnovne materijale za skloništa, a koje su dopremljene iz zemalja poput Albanije, Mađarske, Crne Gore, Rumunije i Turske.

Najveće posljedice poplava zabilježene su u općinama Kiseljak, Kreševo, Jablanica, Konjic i Fojnica, gdje su odroni i poplave odnijele najmanje 22 života.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija