Obaveze “Aerodroma RS” prelaze tekuću imovinu

– Obaveze “Aerodroma Republike Srpske” i njegovog zavisnog preduzeća prevazilaze tekuću imovinu za 1,3 miliona maraka i bez pomoći Vlade ovo preduzeće neće biti u mogućnosti obezbijediti kontinuirano poslovanje.

Revizori su kontrolisali preduzeće „Aerodromi Republike Srpske“ i njegovog zavisnog društva „ARS TOURS“ Banjaluka.

“Grupa je u 2020. godini ostvarila gubitak u poslovanju u iznosu od 267.471 KM, a akumulirani ukupan gubitak iznosi 5.401.148 KM. Takođe, ostvaren je negativan novčani tok iz poslovnih aktivnosti, što zajedno ukazuje na postojanje potencijalnih problema vezanih za nemogućnost servisiranja tekućih obaveza u toku redovnih operativnih aktivnosti”, navodi se u konsolidovanom revizorskom izvještaju „Aerodroma Srpske“.

Revizori su dajući mišljenje sa rezervom, istakli da uprava preduzeća smatra da uz pomoć Vlade Republike Srpske preduzima sve neophodne mjere vezane za kontinuirano poslovanje.

“Grupa je u 2020. godini usljed uticaja i širenje virusa Covid – 19 ostvarila značajan pad fizičkog obima saobraćaja i prihoda”, napomenuli su revizori i dodali da je zabrana prometa putnika dovela do pada ukupnih prihoda Grupe u iznosu od 34 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Preduzeće je na kraju prošle godine vrijednost nekretnina, postrojenja i opreme iskazalo u iznosu od 12,5 miliona maraka, ali revizori prilikom kontrole nisu uspjeli da potvrde pomenutu vrijednost.

Pored toga nematerijalna sredstva su iskazali u iznosu od 1,1 milion KM, ali revizori se ni u ovom slučaju na terenu nisu mogli uvjeriti u to.

Utvrđeno je i da preduzeće ima dugoročne kredite vrijedne 5,2 miliona maraka i kratkoročne finansijske obaveze vrijedne 923.020 KM

Takođe, procijenjena vrijednost sudskih sporova iskazana je u iznosu od 289.711 KM, a “Aerodromi” nisu izvršili procjenu ishoda sudskih sporova, kao ni rezervisanjai potencijalna sredstvaza sudske sporove piše Capital

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79