OBAVEZNO PROČITAJTE: Zdrav insan nikad i nigdje nije zakasnio!

,,Ko ima vremena, bujrum nek pročita i razmisli, a možda neko bude imao i koristi….

Dužina Magistralnog puta M-17 iznosi 400 km i povezuje gradove Modriča – Doboj – Zenica – Sarajevo – Jablanica – Mostar. Upravo ova magistrala predstavlja aortu odnosno glavnu arteriju cestovnog prometa Bosne, međutim za ovu objavu je bitna dionica Nemila – Topčić polje – Begov han – Žepče – Goliješnica – Brankovići ili takozvana “Dionica smrti“ kako je nazvaše novinari u proteklim godinama i to ne slučajno i ne bezveze.

Upravo na toj „Dionici smrti“ u zadnjih 7 godina je poginulo više od 10 osoba (a samo u zadnjih 15 dana je poginulo 5 osoba) koje sam nekada sretao u gradu, pozdravljao, s nekima išao zajedno u školu i niko od tih osoba nije bio stariji od 30 godina u trenutku nesreće. Nažalost taj trend se iz godine u godinu nastavlja i povećava, čemu smo svi svjedoci i svi budemo šokirani, žalosni i tužni kada čujemo za jednu od tih nesreća ali nekako već nakon par dana nastavimo normalno sa životom, kao da se to nije desilo i da se to nama nikako nije moglo desiti.

Čini mi se da niko ne izvuče nikakvu pouku iz toga u pogledu sopstvene vožnje i sopstvene kulture ponašanja u saobraćaju. Treba znati da je ta „Dionica smrti“ saobraćajno preopterećena dionica kojom u velikoj količini saobraćaju teški industrijski kamioni, špedicije i slično, čime se u velikoj mjeri usporava saobraćaj a samim time gubi strpljenje kod vozača. Dužina te “Dionice smrti“ je otprilike 45 km pa ako vozite prosječnom brzinom od 80 km/h preći ćete tu dionicu za nekih 34 minute, dok ukoliko vozite prosječnom brzinom od 100 km/h (što je teško za izvest) preći ćete tu dionicu za 27 minuta.

Drastična je razlika između te dvije brzine u pogledu rizika i životne sigurnosti a ušteda na vremenu je nikakva jer tih 7 minuta „ušteđenog“ vremena čovjek izgubi dok ispuši cigaru, prelista naslovnu stranu Instagrama ili Facebooka ili radeći neke druge još nebitnije stvari. Pogotovo ako se uzme u obzir da se u zadnjih nekoliko mjeseci intenzivno izvode radovi na toj dionici autoputa, pa ako pretekneš jedan kamion dočeka te još pet kamiona ispred tebe. Postavlja se pitanje zar vrijedi žuriti i preticati zbog tih 7 minuta, ugrožavajući svoj život ali i život drugih učesnika u saobraćaju.

Možda iz suprotnog pravca majka vozi djecu na trening, sin vozi majku na pregled kod doktora, muž vozi trudnu ženu itd, zato čuvajući sebe čuvamo i živote drugih. Uostalom zašto bi naša žurba i nestrpljenje bio tuđi problem ili razlogom nečijeg stradanja? Naš narod bi rekao “strpljen, spašen“ te “ko je žurio, nogu je slomio” i tako to nekako i dođe. Zato vozači sabur i koncentracija jer zdravlje je najbitnije, vašu nafaku svakako niko ne može oteti.

ZDRAV INSAN NIKAD I NIGDJE NIJE ZAKASNIO!!!

P.S ako smatrate ovu objavu korisnom, bujrum podijelite, možda se neko od vaših prijatelja okoristi.

Asim Avdić”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79