Obavijest za bh. penzionere: Važne informacije o njemačkoj penziji

Obavijest za bh. penzionere: Važne informacije o njemačkoj penziji


Građani Bosne i Hercegovine koji primaju penziju iz Njemačke trebaju biti svjesni važnosti godišnjeg pisma koje dobijaju od njemačkog penzionog osiguravajućeg društva.

Ovo pismo ne samo da obavještava o usklađivanju penzije, već često sadrži i ključnu potvrdu o životu (Lebensbescheinigung) koju je potrebno dostaviti svake godine.

Šta je Lebensbescheinigung?

Lebensbescheinigung je dokument koji njemački penzioneri u inostranstvu moraju priložiti kako bi dokazali da su živi. Ovaj dokaz obrađuje penzionerska služba Deutsche Post AG. Ovaj proces je ključan jer njemačko penziono osiguranje želi izbjeći isplate nakon smrti penzionera.

Procedura za dostavu potvrde

  1. Popunite potvrdu: Ispunite obrazac koji ste dobili.
  2. Nabavite službenu potvrdu: Ovjerite obrazac kod lokalnih vlasti, banaka ili njemačkih predstavništava u inozemstvu.
  3. Pošaljite obrazac: Originalne obrasce pošaljite natrag u priloženoj omotnici.

Digitalna potvrda

Za one koji žele koristiti digitalne metode, moguća je digitalna potvrda putem aplikacije PostIdent. Potrebno je fotografirati QR kod na pismu pomoću pametnog telefona i slijediti upute aplikacije.

Rokovi i posljedice

Za 2024. godinu, potvrdu je potrebno dostaviti do 16. augusta. Ako potvrda ne bude dostavljena do sredine oktobra, isplata penzije prestaje od kraja novembra. Ukoliko potvrda ne bude dostavljena do kraja aprila sljedeće godine, penzioni zavod će trajno obustaviti isplatu.

Zemlje koje su izuzete

Penzioneri u nekim zemljama, poput Belgije, Bugarske, Danske, Finske, Izraela, Italije, Hrvatske, Luksemburga, Nizozemske, Austrije, Poljske, Švedske, Švicarske i Španije, ne moraju ispunjavati potvrdu o životu zahvaljujući međusobnoj povezanosti s njemačkim sistemom.

Ove informacije su ključne za osiguranje neometane isplate penzije i izbjegavanje potencijalnih problema. Pravovremeno reagovanje i dostava potrebnih dokumenata osiguravaju nastavak isplate bez prekida.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija