Obavještajne afere poljuljale odnose Hrvatske sa Slovenijom i BiH

Nova špijunska afera potresa region. Slovenski POP TV objavio je audio snimke razgovora u kojima Ivan Tolj, predstavnik austrijske Štirije u Hrvatskoj traži od jednog medijskog radnika da utiče, kako se na POP TV-u ne bi pojavio prilog o aktivnostima SOA-e. Hrvatski politički zvaničnici odbacuju optužbe iz Slovenije. Kažu da se radi o naknadnoj pameti slučaja arbitraža i da ako postoje neki dokazi, te dokaze hrvatskim vlastima treba prezentirati.

Audio snimak je zakomplikovao odnose između Hrvatske i Slovenije. Slovenska ambasadorica u Hrvatskoj povučena je na konsultacije u Ljubljanu, a hrvatski ambasador pozvan je na razgovor u slovensko Ministarstvo vanjskih poslova. Urednik slovenske Mladine Robert Bottery kaže da ova dešavanja nisu bezazlena:

“Sada imamo obavještajni rat.”

S druge strane Vlada Hrvatske u potpunosti odbacuje sve navode o pokušaju bilo kakvog utjecaja hrvatske Vlade na slovenske medije. Iz odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost poručuju da je sve ovo ‘fake news’ i da je slučaj arbitraža davno završen.

“Očigledno se radi o naknadoj pameti, arbitraža je bila prije niza godina. Tako da je to mislim, mimo svake logike, da bi se o tome danas moglo raspravljati”, kazao je član Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, Miroslav Tuđman, prenosi N1.

Iz Ureda predsjednice Hrvatske kažu da je činjenica kako je Slovenija prekršila arbitražni sporazum i time međunarodno pravo, a što je rezultiralo propašću arbitraže. Riječ je o pravosudnom skandalu, a ne o obavještajnoj problematici, te odbacujemo ovaj pokušaj zamjene teza. Oglasila se i SOA:

“Objave 24ur koje se tiču SOA-e netočne i tendenciozne konstrukcije. Radi se o nastavku medijske kampanje pojedinih medija u BiH kojima se željelo kompromitirati SOA-u i Republiku Hrvatsku lažnim optužbama o novačenju salafita za krijumčarenje oružja u BiH i nezakonitom djelovanju SOA-e protiv susjednih država.”

Podsjećamo da je magazin Žurnal pisao o vrbovanju SOA-e bh. državljana i selefije. I dalje, ovu aferu svako na svoj način tumači. Iz kabineta Željka Komšića rekli su:

“Član Predsjedništva BiH Željko Komšić još jednom poziva bh. pravosudne i sigurnosne agencije da zaštite državljane BiH koji se nalaze na udaru službi drugih država.”

Na sve to Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH kazao je:

“Ono što ja znam parasustav u BiH i oko BiH evidentno djeluje. I želja je bila skrenuti pozornost sa problema koje imamo u BiH. A nikako konkretne aktivnosti koje se rade. Tako da ja nisam taj koji treba komentirati, imamo institucije i njima se treba položiti račun.”

Susjedi će morati položiti račune jedni drugima. Obavještajne afere poljuljale su odnose Hrvatske sa Slovenijom i BiH. Optužbe na račun prvih, drugih i trećih ne prestaju.

Otkriveno: Ovo je čovjek koji je pokušao spriječiti objavljivanje afere o aktivnostima SOA-e u Sloveniji i BiH

Afera selefije: “Mehaničar” nije špijunirao samo u BiH, na meti je bila i Slovenija

Ko je Davor koji povezuje obavještajne afere u Sloveniji i BiH?

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79