Obavljeni intervjui za novog sudiju Ustavnog suda BiH

Danas je Radna grupa za izbor i imenovanje Predstavničkog doma FBiH intervjuirala kandidate za novog sudiju Ustavnog suda BiH iz kvote federalnih sudija.

Nakon obavljenih intervjua, potrebno je da Odbor za izbor i imenovanja federalnog parlamenta odluči o listi koja će onda biti dostavljena Predstavničkom domu FBiH na odlučivanje.
Budući da novi saziv parlamenta nije mogaoponištiti konkurs, radna grupa u novom sazivu mogla je samo nastaviti sa procedurom, pa je stoga danas sa kandidatima i obavljen intervju.

Za sudiju Ustavnog suda BiH iz Federacije ranije su se prijavili Boris Barun, Danica Šain, Sanela Butigan-Gorušanović, Ivo Rozić, Zvonko Mijan, Ivan Miličević, Marin Vukoja, Monika Mijić, Zdravko Lučić, Bariša Čolak, Mario Širić, Željka Marković Sekulić, Mirko Miličević i Mile Lasić.

Poslovnik rada Odbora za izbor i imenovanja definira da odbor uvtrđuje prijedloge kandidata za izbor i imenovanja.

To znači da bismo uskoro konačno mogli dobiti novog sudiju Ustavnog suda BiH iz kvote federalnih sudija nakon što je proces trajao veći dio prošle godine.

Proceduru je provodila posebna Radna grupa koja se sastoji od pet članova, zastupnika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i dva člana iz reda sudija iz Udruženje sudija BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79