Obavljeni pretresi u Brčkom: Osumnjičena tri visokopozicionirana funkcionera

 

Policija Brčko distrikta BiH u skladu sa državnom Strategijom za borbu protiv korupcije, nastavlja kontinuirane aktivnosti na istraživanju, dokumentovanju i suzbijanju visoke korupcije na području Brčko distrikta BiH, što predstavlja jedno od strateških opredjeljenja Policije Brčko distrikta BiH u njenom radu, navodi se u saopćenju Policije BRčko distrikta BiH.

Višemjesečna istraživanja

S tim u vezi, Policija Brčko distrikta BiH je pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta BiH a po Naredbama Osnovnog suda Brčko distrikta BiH kontinuiranim planskim i višemjesečnim istražnim aktivnostima u okviru operativne akcije kodnog naziva “Sistem“ istraživala i dokumentovala krivična djela protiv službene i druge odgovornosti u vezi procedura kod javnog konkursa za zapošljavanje u Zavodu za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta BiH.

Navedene aktivnosti na suzbijanju korupcije provođene su uz podršku Obavještajno sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Bit će predati Tužilaštvu

– U sklopu finalizacije operativne akcije „Sistem“, policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH, dana 30.09.2021. godine realizuju Naredbu Osnovnog suda BiH prilikom čega na više lokacija na području Brčko distrikta BiH vrše pretresanja lica, objekata, službenih prostorija i vozila. Radnje dokazivanja provode se prema tri osumnjičena i to I.D., rođen 1947., A.I. rođen 1974. i B.D, rođen 1982., svi iz Brčkog, od kojih su dva visokopozicionirani službenici Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta BiH, dok je treće lice visokopozicionirani zaposlenik Javnog preduzeća „Putevi Brčko“ d.o.o. Brčko distrikt BiH i predsjednik je nadzornog odbora Zavoda-navodi se u saopćenju

Osumnjičeni će uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ iz člana 377. stav 1. Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH biti predati u dalju nadležnost Tužilaštvu Brčko distrikta BiH, te s tim u vezi Policija neće izdavati dodatna saopštenja piše Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79