Običan narod od njih ne vidi puno koristi: Koliko zarađuju državni ministri?

Narod bi rekao, i da nešto rade, bilo bi previše, a posebno kada se uzme u obzir da je rezultata malo, onda je jasno zašto je blagodat biti ministar u Vijeću ministara BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH inkasira oko 5.000 KM mjesečno, a ministri po 4.500 KM do 4.900 KM. Nemojte se začuditi ako se dođe do još kakvih dodataka, ali, ako se uzmu u obzir samo ovi navedeni iznosi, dovoljno je da bude jasno kako na djelu izgleda odnos nerada i primanja na bh. način.

Neto iznosi

Dakle, Zoran Tegeltija, kao prvi čovjek Vijeća ministara, koštao je građane nekih 60.000 KM u prošloj godini, samo u neto iznosu koji je dobio, a dodaju li se tome doprinosi i raznorazni troškovi, taj iznos je daleko veći.

Tu je još devetero ministara koji su nas koštali, pojedinačno, nešto manje od 60.000 KM godišnje (opet neto), a svemu treba dodati i devetero zamjenika u državnim ministarstvima.

Silne beneficije ne treba ni spominjati, ali da to barem ima nekog haira za narod. Uglavnom, mnogi se slažu, to su, vjerovatno, najmanje zaslužene plaće u prošloj godini, iako je u bh. politici žestoka konkurencija. Na crtu bi im moglo i Predsjedništvo BiH.

Da se radi o bačenom novcu, govori početak 2021. godine. U svom programu rada Vijeće ministara BiH navelo je da očekuju kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji u prvoj polovini 2021. godine. Obećali su istim dokumentom i 48 zakonskih rješenja (skoro pola od toga izmjene i dopune postojećih zakona), ali daleko su i od tog rezultata.

Nekoliko zakona

No, uspjeli su usvojiti i u proceduru poslati tek nekoliko važnih zakona, važnih za evropski put. U finišu godine u parlamentarnu proceduru uputili su izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, a prije toga izmjene Zakona o javnim nabavkama, iako je program rada predvidio donošenje novog zakona.

U parlamentarnu proceduru uspjeli su uputiti i Zakon o carinskoj politici u BiH te Zakon o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku.

I tu je popisu kraj. Novac su uzeli, a dužni ostali makroekonomsku stabilnost, razvoj ljudskih resursa, povećanje industrijske konkurentnosti, brži i efikasniji razvoj poljoprivrede, povećanje mogućnosti za zapošljavanje, smanjenje siromaštva, unapređivanje zdravstvene zaštite – kako su obećali.

Ko vodi državu?

– Ministarstvo vanjskih poslova – ministrica Bisera Turković (SDA), zamjenik Josip Brkić (HDZ)

– Ministarstvo sigurnosti – ministar Selmo Cikotić (SDA), zamjenik Nedeljko Jović (SNSD)

– Ministarstvo odbrane – ministar Sifet Podžić (DF), zamjenik Mijo Krešić (HDZ)

– Ministarstvo finansija i trezora – Vjekoslav Bevanda (HDZ), zamjenik Hazim Rančić (SDA)

– Ministarstvo pravde – ministar Josip Grubeša (HDZ), zamjenik Nezir Pivić (SDA)

– Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa – ministar Staša Košarac (SNSD), zamjenica Ljiljana Lovrić (HSS)

– Ministarstvo komunikacija i prometa – ministar Vojin Mitrović (SNSD), zamjenik Nedžad Branković (SDA)

– Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice – ministar Miloš Lučić (DNS), zamjenik Dževad Mahmutović (SDA)

– Ministarstvo civilnih poslova – ministrica Ankica Gudeljević (HDZ), zamjenik Siniša Ilić (US)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79