Obilježena 22. godišnjica atentata na zamjenika ministra FMUP-a Joze Leutara

Delegacija te uprave je danas položila vijence na spomen-obilježje u Alipašinoj ulici u sarajevskom naselju Ciglane

Obilježena je 22. godišnjica atentata na zamjenika federalnog ministra unutrašnjih poslova Joze Leutara, saopćila je Federalna uprava policije.

Delegacija te uprave je danas položila vijence na spomen-obilježje u Alipašinoj ulici u sarajevskom naselju Ciglane.

Delegacija će 28. marta položiti i vijenac u zgradi Federalne uprave policije i u Mostaru na mjestu ukopa Joze Leutara.

Malo prije 8 sati, 16. marta 1999. godine, Jozo Leutar, zamjenik ministra za unutrašnje poslove Federacije BiH krenuo je na posao u službenom VW Golfu III.

Dok se Leutar, s vozačem Željkom Ćosićem, približavao raskrsnici u blizini tadašnje ambasade SAD-a na Ciglanama, u automobilu je eksplodirala podmetnuta naprava.

Teško povrijeđeni Leutar prebačen je u bolnicu Koševo gdje je preminuo 12 dana kasnije, dok je vozač Ćosić zadobio povrede koje nisu bile opasne po život.

Bio je to najpoznatiji politički atentat u novijoj historiji BiH koji do danas nije riješen. Uprkos velikom angažmanu domaćih i inozemnih policijskih agencija (IPTF, FBI) ubica Joze Leutara nije otkriven.

U sklopu istrage za ubistvo su osumnjičeni sâm vozač Željko Ćosić, potom Zoran Bašići Dominik Ilijašević Como ali su zbog nedostatka dokaza oslobođeni na kraju sudskog procesa u novembru 2002. godine.

Jozo Leutar rođen je 23. septembra 1953. u Livnu. Srednju policijsku školu završio je u Sarajevu, Fakultet kriminalistike u Zagrebu, a Fakultet političkih nauka u Sarajevu.

Cijeli život radio je u policiji, najprije kao u saobraćajnoj jedinici, potom u službi tadašnje državne sigurnosti, a do 1992. u sarajevskoj policiji obavljao je poslove načelnika krim-službe.

Od 1992. bio je zamjenik načelnika PU Travnik i zapovjednik brigade HVO-a, potom načelnik sektora za poslove policije u MUP “Herceg-Bosne”, pomoćnik ministra za policijske poslove.

Nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma (1994) i uspostavljanja Federacije BiH, imenovan za zamjenika ministra za unutarnje poslove u Vladi FBiH, gdje je radio do atentata.

Državni terorizam: Neriješena politička ubistva, Dženan, David, Adis, Davor, Lana

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79