Objavljen identitet: Napadač iz Beča je Kujtim Fejzulai, prošle godine osuđen zbog pokušaja odlaska u Siriju

Napadač iz Beča identifikovan je kao Kujtim Fejzulai, a ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer potvrdio je da je prošle godine osuđen zbog pokušaja priključivanja IDIL-u.

Riječ je o 20-godišnjaku čiji su roditelji Albanci iz Sjeverne Makedonije, a imao je dvojno državljanstvo i poznat je policijskim organima od ranije. Nehammer je kazao da je Fejzulai bez sumnje bio pristalica IDIL-a te da je 25. aprila prošle godine osuđen na 22 mjeseca zatvora zbog pokušaja odlaska u Siriju kako bi se priključio tzv. Islamskoj državi.

Na slobodu je pušten 5. decembra, a sudilo mu se kao maloljetniku.

Heute je objavio fotografije zgrade u kojoj je Fejzulai živio, navodeći da je policija upala u njegov stan oko 1:30 sati.

Policija je nakon pretresa zapečatila stan.

Ministar unutrašnjih poslova također je potvrdio da je Fejzulai prije napada na svom Instagram profilu objavio fotografiju s oružjem za koje se vjeruje da je korišteno u napadu, prenosi Klix.

“Bio je naoružan lažnim eksplozivom, automatskom puškom, pištoljem i mačetom”, kazao je ministar.

Policija je do sada pretresla 15 kuća i uhapsila nekoliko osoba. Vlasti vjeruju da je u napadu učestvovalo više osoba, zbog čega su pozvale građane da ostanu kod kuće.

Podsjećamo, u napadu koji se dogodio sinoć oko 20 sati ubijeno je pet, a povrijeđeno 17 osoba, od kojih je sedam u životnoj opasnosti. Heute piše da je među ubijenima 21-godišnjak kojem je napadač četiri puta pucao u prsa. U Austriji je zbog napada proglašena trodnevna žalost.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79