Objavljen izvještaj: Gdje se turisti najčešće zaraze u Hrvatskoj

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je na svojim stranicama izvještaj za posljednih sedam dana, rekordnoj sedmici po broju novooboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj.

Uhapšen 68-godišnjak u nudističkom kampu u Hrvatskoj, snimao dijete

U razdoblju od 17. do 24. augusta, navode na svojim stranicama, sve županije zabilježile su novooboljele slučajeve bolesti COVID-19.

Najviše novooboljelih bilježi Splitsko-dalmatinska županija, slijedi Grad Zagreb te Šibensko-kninska i Zadarska županija koje imaju jednak broj novooboljelih u posljednjih sedam dana. Najveću 7-dnevnu stopu također ima Splitsko-dalmatinska županija, a slijede je Šibensko-kninska i Brodsko-posavska županija, piše Slobodna Dalmacija.

I dalje najveći udio oboljelih kao izvor žarišta navodi ljetovanje te izlaske u noćne klubove na Jadranu.

U Brodsko-posavskoj županiji zabilježena su dva veća grupiranja oboljelih: obolio je veći broj igrača NK Marsonija nakon utakmice s nogometnim klubom iz Splita gdje su također registrirane oboljele osobe te grupiranje vezano uz poslovno okupljanje čiji su sudionici bili i na misi za Veliku Gospu. U Požeško-slavonskoj županiji veliki je broj oboljelih kontakata od dvije zaražene osobe iz inozemstva. Zabilježeni su i importirani slučajevi Kosova, BIH te zemalja EU.

Dio oboljelih povezan je i s dva svadbena slavlja iz primorskih županija te svadbenim slavljima u Varaždinskoj i Brodsko-posavskoj županiji.

Što se primorskog dijela zemlje tiče, odnosno žarišta, HZJZ navodi sljedeće.

“Najveći broj oboljelih te najveće 7-dnevne stope u posljednjih tjedan dana zabilježen je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji. Kao i u kontinentalnom dijelu, najveći dio slučajeva vezan je uz večernje izlaske. Oboljele osobe pojavile su se i na vjenčanjima u Šibensko-kninskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Zabilježeno je i grupiranje oboljelih zaposlenika i njihovih kontakata u mesnici u Istarskoj županiji.”

Najviša stopa zabilježenih slučajeva je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, pogotovo zbog porasta broja slučajeva oko područja grada Imotskog, gdje su zabilježeni oboljeli u zdravstvenim ustanovama, ustanovama za smještaj u socijalnoj skrbi te ustanovama predškolskog odgoja.

Dio osoba koje su se vratile iz Bosne i Hercegovine navodi sudjelovanje na proslavama za blagdan Velike Gospe u tamošnjim svetištima, a u Hrvatskoj se, osim u Brodsko-posavskoj županiji, pojavio i manji broj oboljelih u manjim mjestima koji su sudjelovali na misi te poslavama vezanim uz blagdan Velike Gospe. Nisu poznati zabilježeni slučajevi vezani uz veća svetišta, kažu.

Zadnjih sedam dana nastavlja se trend značajnog udjela osoba koje su oboljele tijekom ljetovanja u Srednjoj i Južnoj Dalmaciji (Makarska, Vodice, Pag, Hvar, Split, Brač – Bol).

I broj importiranih slučajeva je narastao, naročito iz Bosne i Hercegovine (17), dok se u ostalim slučajevima radi o Kosovu, Austriji, Njemačkoj i SAD-u.
Najviše zaraženih turista – u Makarskoj

Najviše turista u razdoblju od 7. jula pa do jučer, 24. kolovoza zarazilo se u Makarskoj -redom 63 državljanina Austrije, šest Nijemaca te jedan Slovenac.

U Novalji na Pagu devet Austrijanaca, jedan Britanac, 20 Nijemaca te četiri Talijana – ukupno 34 osobe kao i u Splitu.

U Splitu pak dva državljanina Austrije, 30 Britanaca, dva Nijemca – njih ukupno 34.

U Vodicama pak 11 Austrijanaca, u Tučepima četiri Austrijanca.

U Neumu više gostiju nego u Dubrovniku: “Sirotinjsko more” bolje od najluksuznije destinacije


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79