Objavljen video akcije: I pripadnici bh. policije učestvovali u zapljeni kokaina “balkanskog kartela” na Kanarima

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) učestvovali su u spektakularnoj akciji na Kanarskim otocima u kojoj je zaplijenjena skoro tona kokaina, ulične vrijednosti oko 40 miliona eura, potvrđeno je jučer iz ove institucije.

Kriminalne ćelije

Iz MUP-a RS jučer nisu željeli otkrivati više detalja. Radi se o međunarodnoj akciji “Falkuša”, koja je izvedena na osnovu inicijative hrvatske policije. Akcija je bila usmjerena prema kriminalnim ćelijama unutar takozvanog balkanskog kartela, koje su specijalizirane za pružanje “usluga” krijumčarenja većih količina droga, uglavnom kokaina, jedrilicama i jahtama.

Španska civilna garda (Guardia Civil), francuska carina i hrvatska policija od početka godine zajedno provode međunarodno kriminalističko istraživanje, a podršku u provođenju tih aktivnosti pružili su MUP RS, EUROPOL, DEA u Zagrebu, britanska NCA i nizozemska policija, navodi se u saopćenju MUP-a RS.

Sve se odigralo 8. septembra u jutarnjim satima u međunarodnim vodama, kada je specijalni tim španske civilne garde, uz prethodno odobrenje nadležnih tijela Hrvatske, presreo i ukrcao se na hrvatsku jedrilicu na kojoj su se kao članovi posade nalazila trojica hrvatskih državljana.

Računari i mobiteli

Jedrilica je potom usidrena na Kanarske otoke, gdje je izvršen pretres. Tom prilikom pronađeno je oko 980 kilograma kokaina, ulične vrijednosti više od 40 miliona eura, a koji je trebao biti prokrijumčaren za evropsko narkotržište.

Koordinirano s hapšenjem hrvatskih državljana i pretresom broda na Kanarima, izvršeni su i pretresi na tri adrese u Hrvatskoj, gdje je pronađeno i oduzeto više računara i mobitela.

Hrvate angažirao kartel

MUP Hrvatske je saopćio da se u ovom slučaju, kao i u ranijim, još jednom pokazalo da otvorena međunarodna policijska saradnja u realnom vremenu nema alternative u borbi protiv organiziranih kriminalnih grupa kao što je “balkanski kartel”.

– Do sada provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako su hrvatski državljani jedrilicom otplovili iz Šibenika početkom 2020., da bi krajem avgusta ove godine zaplovili afričkom rutom krijumčarenja s Kanarskih otoka, Kraljevine Španije, južno, prema obalama zapadne Afrike, gdje su tamošnje organizirane kriminalne skupine, koje je angažirao kartel, na hrvatsku jedrilicu ukrcale kokain – pojašnjeno je u saopćenju MUP-a Hrvatske.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79