Objavljena nova lista najmoćnijih pasoša svijeta, BiH na 19. mjestu

Internetska stranica Passport Index objavila je listu novih najmoćnijih pasoša svijeta kojima se može slobodno putovati bez traženja vize. Na prvom mjestu je Novi Zeland, dok se BiH nalazi na 19. mjestu.

Građani Novog Zelanda mogu sa svojim pasošem ući u čak 129 zemalja svijeta bez vize.

Japan je bio prošlogodišnji pobjednik na ovoj listi, a ove godine pao je na drugo mjesto koje dijeli s još sedam zemalja – Njemačkom, Austrijom, Švicarskom, Luksemburgom, Irskom, Južnom Korejom i Australijom. Vlasnici putovnica tih država mogu ući bez traženja vize u 128 zemalja, a na trećem mjestu nalaze Francuska, Španjolska, Italija, Švedska, Finska i Belgija (127).

Bosna i Hercegovina je na 19. mjestu, a naši građani bez vize mogu putovati u 60 zemalja svijeta, vizu po dolasku mogu dobiti u 35 zemalja, dok im je za 103 temlje potrebna viza.

Ispred nas su Hrvatska (8. mjesto),a Srbija (14. mjesto), Sjeverna Makedonija (16. mjesto), Albanija (17. mjesto), te Crna Gora (18. mjesto).

Zanimljivo je da se SAD nalaze iza BiH na 21. mjestu, a razlog tome je pandemija korona virusa.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79