Objavljena prognoza do ponedjeljka: Stižu strašne padavine, bit će i kiše i snijega

Jutros je Bosni i Hercegovini oblačno sa kišom – na Bjelašnici je jutros u 8 sati izmjereno 69 centimetara snijega.

Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Bjelašnica 1; Ivan Sedlo 6; Sokolac 8; Livno 9; Grude, Sanski Most, Sarajevo, Široki Brijeg i Trebinje 10; Banja Luka, Bijeljina, Bugojno, Jajce, Mostar, Prijedor, Srebrenica, Stolac, Tuzla i Zvornik 11; Brčko, Doboj, Drvar i Gradačac 12; Neum 13; Bihać 14°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 936hPa, za 6Pa je manji od normalnog i ne mijenja se.

Bioprognoza: Biometeorološke prilike su relativno nepovoljne. Usljed nestabilnog vremena praćenog povremenom kišom, kod osjetljivih osoba moguće su slabije izražene poteškoće u vidu promjene raspoloženja, glavobolje, dekoncentracije. Temperature neće oscilirati u velikom rasponu. U drugom dijelu dana opšta slika će biti nešto lošija na jugu zemlje.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Padavine su većinom slabijeg intenziteta. Prolazno jača kiša u Hercegovini u poslijepodnevnim satima. Smanjenje oblačnosti se očekuje u večernjim satima. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 13 i 18°C. U Sarajevu oblačno. Povremeno će padati kiša. Najviša dnevna temperatura oko 16°C.

U petak u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Od sredine dana prema večernjim satima u većem dijelu zemlje su mogući kratkotrajni lokalni pljuskovi. Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 8°C, na jugu zemlje do 12°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 23°C.

U subotu u Bosni i Hercegovini će preovladavati umjerena naoblaka. U drugoj polovini dana u Bosni se prognoziraju lokalni pljuskovi i grmljavina, koji su najizgledniji na području sjevera i sjeveroistoka Bosne. Jače naoblačenje sa zapada u noći na nedjelju. Vjetar slab većinom južnog smjera. Na sjeveru zemlje vjetar istočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 8°C, na jugu zemlje do 12°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 25°C.

U nedjelju u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom. Većinom se prognozira 15 do 30 litara kiše po metru kvadratnom, stim što lokalno na području Krajine, sjevera i centralne Bosne može pasti i do 70 litara kiše. Vjetar umjerene jačine. Prije podne vjetar južnog smjera. U drugoj polovini dana vjetar mijenja smjer na sjever i sjeverozapad. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 12 i 18°C.

U ponedjeljak u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom. Na planinama će padati i snijeg. U Bosni obilnije padavine. U Hercegovini se prognozira akumulirana količina padavina od 20 do 50 litara po metru kvadratnom, a u Bosni 40 do 80 litara po metru kvadratnom. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Temperatura zraka većinom između 5 i 12°C, na jugu zemlje i do 18°C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79