Objavljene kandidatske liste za predstojeće lokalne izbore: Pogledajte ko su kandidati u vašim općinama

Centralna izborna komisija BiH objavila je preliminarnu listu svih kandidata za predstojeće opinske izbore u našoj zemlji. Ova lista sadrži ukupno 30.789 imena, koji se utrkuju za općinska vijeća, skupštine opština, načelnike opština, kao i gradonačelnike u BiH.

Na Preliminarnoj listi kandidata za Općinske izbore u BiH navedeni su kandidati za 142 općine, od ukupno 143 u koliko će se održati izbori ove godine. Naime, kao što je poznato, izbori za gradonačelnika i Gradsko vijeće Mostara će biti održani naknadno, tako da kandidati za ovu jedinicu lokalne uprave nisu navedeni.

Izbor gradonačelnika

Od navedenog broja kandidata, 425 ih se natječe za mjesto načelnika ili gradonačelnika općina i gradova u BiH, dok je preostalih 30.364 na izborima za općinska vijeća ili skupštine opština.

Novina na predstojećim lokalnim izborima bit će direktno biranje gradonačelnika Istočnog Sarajeva. Naime, imenovanje na ovu poziciju je do sada vršeno posredno, odnosno gradonačlenika su birali članovi Gradske skupštine Istočno Sarajevo, a ove godine prvi put će to činiti sami građani na izborima.

Što se tiče gradonačelnika Sarajeva, njega će i dalje birati članovi Gradskog vijeća, koji će biti delegirani iz četiri gradske općine, Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad.

Inače, u četiri gradske uopćine, za načelnike će se boriti ukupno 16 kandidata, po četiri u svakoj od općina.

Aktuelnom načelniku Općine Stri Grad u Sarajevu, Ibrahimu Hadžibajriću, kojeg kandiduje koalicija “Četvorka”, koju čine NBL, NiP, SDPBiH i NS, “na megdan” će izaći Jusuf Pušina (SDA), Ahmed Handžić (koalicija DF-GS) i Nejira Sarajlić (Platforma za progres).

Hadžibajrićevi preleti

Zanimljivo je da su ovo četvrti lokalni izbori na kojima u utrci za načelnika učestvuje Hadžibajrić, a ujedno je i četvrti različiti politički subjekt koji ga kandiduje. Na prvim izborima na kojima je učestvovao bio je kandidat SDA, potom SBB-a, na prošlim je učestvovao kao nezavisni kandidat, a sada kao pulen “Četvorke”.

U Općini Centar na izborima će ponovo biti aktuelni načelnik Nedžad Ajnadžić iz SDA. Njemu će se suprotstaviti Sejfudin Tokić (Bošnjački pokret), Muhamed Fazlagić (DF-GS) i Srđan Mandić (“Četvorka”)

I aktuelni načelnik Novog Sarajeva Nedžad Koldžo (SDA) učestvovat će i na ovogodišnjim izborima. Na “startnoj liniji” pored njega će biti i Adna Pandžić (DF-GS), Hasan Tanović (“Četvorka”) i Sanel šarić (PzP).

Semir Efendić (SDA) je kandidat SDA za još jedan mandat općinskog načelnika u sarajevskoj općini Novi Grad. “Na četveroboj” će izaći još Sanela Prašović gadžo (SBB), Elma Mujadžić (DF-GS) i Adnan Delić (“Četvorka”).

Sve kandidatske liste, za sve općine, možete pogledati na stranici Centralne izborne komisije BiH.

Lokalni izbori u BiH biće održani 15. novembra.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79