Objavljene najopasnije ceste na svijetu: Pogledajte na kojem mjestu je BiH

Europa je poznata po prekrasnim krajolicima, bogatoj historiji i raznolikim kulturama. Uz razgranatu mrežu cesta koje povezuju kontinent, nije ni čudo da su cestovna putovanja popularan način za istraživanje Europe.

Međutim, nisu sve ceste jednake, a neke mogu biti nevjerojatno opasne. Na temelju izvještaja WEF-a o globalnoj konkurentnosti 2019. godine i drugih izvora, istražuju se najgore ceste u Europi.

Transfăgărășan Highway – Rumunija
S 37. mjestom WEF-a (od 40 ispitanih zemalja) i ocjenom kvalitete cesta 3.0 (od 7.0), rumunske su ceste među najgorima u Europi.

[related]https://radiosarajevo.ba/magazin/zivot-i-stil/pomocu-ovog-trika-ormar-ce-vam-mirisati-fenomenalno-a-samo-je-potrebno/514272?type=trending[/related]

Jedna od najozloglašenijih cesta je Transfăgărășan Highway. Rumunjska autocesta Transfăgărășan poznata je po zadivljujućim pogledima i zavojima od kojih se diže kosa na glavi. Građena između 1970. i 1974. godine, ova cesta duga 90 kilometara penje se na nadmorsku visinu od 2042 metra, što je čini drugom najvišom asfaltiranom cestom u zemlji.

Autocesta ima oštre zavoje, strme uspone i uske trake, što je čini posebno opasnom tokom lošeg vremena. Iako pogledi oduzimaju dah, važno je ostati koncentrisan i oprezno voziti ovom cestom.

Perivoj Stelvio – Italija

Prijevoj Stelvio i dalje je jedan od najopasnijih planinskih prevoja u Europi, uprkos relativno dobrom 23. mjestu Italije u izvještaju WEF-a s ocjenom 4.4.

Ovaj prevoj, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 2.757 metara, otvoren je samo od kraja maja do početka novembra zbog intenzivnih snježnih padavina tokom zimskih mjeseci. Cesta je poznata po svojih 48 oštrih zavoja, suženim trakama i strmim usponima.

[related]https://radiosarajevo.ba/auto-moto/auto-moto-zanimljivosti/u-madarskoj-otvorena-cesta-koja-svira-poslusajte-melodiju-koju-stvaraju-vozaci-video/483012[/related]

Putujući ovim opasnim prevojem, važno je održavati malu brzinu i biti spreman na nagle promjene vremena uprkos prekrasnom krajoliku.

Prevoj Gotthard – Švicarska

Švicarska ima drugu najvišu ocjenu WEF-a za kvalitetu cesta u Europi, s ocjenom 6.3. Njihove su ceste izuzetno dobre ne samo u Europi, već se smatraju i jednima od najboljih cesta na svijetu.

Međutim, prevoj Gotthard, historijski planinski prevoj u švicarskim Alpama, vrlo je izazovna dionica. Cesta ima brojne oštre zavoje, uske dijelove i strmu promjenu visine. Vožnjom ovom cestom možete doživjeti nagle promjene vremena, a ista može biti prekrivena snijegom čak i tokom ljetnih mjeseci.

Ibarska magistrala – Srbija

Srbija je na 33. mjestu u izvještaju WEF-a s ocjenom kvalitete cesta od samo 3.5. Tako je Republika Srbija dom nekih od najgorih europskih cesta.

Jedna od najozloglašenijih cesta u zemlji je Ibarska magistrala, poznata i kao Autocesta smrti. Ova cesta duga 300 kilometara povezuje glavni grad Srbije Beograd s crnogorskom obalom. Uske trake, oštri zavoji i strmi usponi, u kombinaciji s gustim prometom i neopreznom vožnjom, čine je jednom od najopasnijih cesta u Srbiji.

M18 – Bosna i Hercegovina

Bosna i Hercegovina je na 39. mjestu u izvještaju WEF-a s ocjenom kvalitete cesta od 2.8 – drugom najlošijom ocjenom u cijeloj Europi.

[related]https://radiosarajevo.ba/multimedia/foto/stanje-na-bh-putevima-snijeg-zabijelio-ceste-vozaci-se-pozivaju-na-oprez/481206[/related]

Cesta M18 je jedna od najzahtjevnijih cesta u zemlji. Ovaj put se proteže od Sarajeva do istočnog dijela zemlje, prolazeći kroz lijepe, ali opasne planine.

M18 ima uske trake, oštre zavoje i nagle promjene visine, što je čini posebno opasnom tokom lošeg vremena. Bitno je voziti oprezno i ​​održavati sigurnu brzinu dok se krećete ovom cestom, piše Direktno.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79