Objavljeni novi detalji velike pljačke aviona u Tirani

Albanske vlasti identificirale su muškarca kojeg su policajci likvidirali tijekom pljačke na pisti aerodroma u Tirani, utvrdivši da je riječ o serijskom pljačkašu banaka u Albaniji i Grčkoj, objavila je u srijedu televizijska kuća ORA TV.

Likvidirani pljačkaš dobro poznat policiji

Likvidirani pljačkaš, Admir Murataj, bio je jedan od trojice pljačkaša koji su kasno u utorak, kao u holivudskom filmu, na pisti aerodroma “Majka Tereza” ukrali velik novčani iznosi koji se oklopnim vozilom prevozio do aviona Austrian Airlinesa, objavila je albanska televizijska kuća.

Policija nastavlja potragu za drugom dvojicom suučesnika koji su, po pisanju albanskih medija, pobjegli s 2,5 do 10 miliona eura.

Novac su albanske banke slale u Austriju, što je uobičajena praksa.

Murataj je poginuo u pucnjavi.

Koristili puške i ručne granate

Mjesni mediji izvijestili su da su pljačkaši koristili puške i ručne granate.

Albanija: Upali na aerodrom, ukrali dva miliona eura i pobjegli, jedan pljačkaš likvidiran

Kasnije su pronađena dva izgorjela automobila, koje su vjerojatno zapalili odbjegli pljačkaši.

Murataj je tražen zbog najmanje tri pljačke u Albaniji u kojima je ukrao, po procjenama vlasti, ukupno sedam miliona eura.

Pljačka u utorak bila je njegova druga na tom aerodromu. Navodno je sudjelovao i u pljački oklopnog vozila s novcem na prilazu aerodromu u Tirani 2015. A 2017. je sudjelovao u pljački na željezničkom kolodvoru u Tirani.

Pobjegao iz grčkog zatvora

CNN Greece izvijestio je da je 2013. pobjegao iz grčkog zatvora u Trikali, gdje je služio kaznu za višestruke pljačke. On je jedini od 11 odbjeglih zatvorenika koji je još bio na slobodi. Navodno je koristio najmanje 13 različitih identiteta u dvije zemlje.

U mrtvačnici su ga identificirali majka i brat, no policija to još nije potvrdila DNK analizom.

U vrijeme pljačke u utorak svi putnici nalazili su se u avionu, Airbusu 320, koji je trebao poletjeti prema Beču. Mjesni mediji prenose da nisu bili u opasnosti.

Avion je stigao u Beč sa zakašnjenjem od dva i pol sata.

Glasnogovornica Austrian Airlines kazala je da je kompanija odlučila prekinuti prijevoz gotovine iz Tirane u Beč do daljnjega.

Ovo nije prva ovakva pljačka. U februaru 2017. pljačkaši su odnijeli 3,2 miliona eura, a u junu 2016. 995.000 eura. Dvije pljačke izvedene su bile i 2015.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79