Objavljeni novi snimci serije eksplozija u Čačku (VIDEO)

Nakon niza snažnih eksplozija, praćenih detonacijama u tvornici oružja “Sloboda”, koje su u večernjim satima sa četvrtka na petak probudile stanovnike Čačka u Srbiji, situacija se polako smiruje, mada u krugu fabrike vatra još tinja.

Stradalih i povrijeđenih nema, ali načinjena je velika materijalna šteta, a pojedinim mještanima od posljedica eksplozije stradala je stoka.

Građani ističu i da su u svojoj okolici pronašli šrapnele i dijelove oružja, a kako navode, posljedice su vidljive i na ulicama i automobilima.

Ljubivoje Boričić iz Pridvorice, čija se kuća nalazi stotinjak metara od skladišta koje je eksplodiralo, kaže da je za dlaku izbjegao tragičan događaj.

– Strašna eksplozija. Nas troje je izletjelo iz kuće za dvije minute. Sjeli smo u auto i pobjegli. Mislim da je temperatura u tom trenutku bila 200 stepeni – kaže.

Teren je i dalje nesiguran, stoga je policija blokirala pristup tvornici dok pirotehničari ne završe kompletan posao i ne očiste područje.

– Sve je letjelo. Prozori su mi popucali, a jedno june mi je povrijeđeno. Ne znam šta ću s njim. Imam još pedeset grla. Ne mogu prići štali. Nadam se da su dobro – kaže Boričić i dodaje da je detonacija bila snažnija od bombardiranja 1999.

– Sreća da nam nije bilo ništa. Ali, bojim se dijelova odletjele municije. Ko zna gdje je sve palo. Vidio sam ogromne tenkovske granate – priča ovaj mještanin.

U tvornici “Sloboda” u Čačku proizvodi se municija raznih kalibara, od 20 do 155 milimetara, za protuavionske topove, haubice, tenkovske projektile i topove.

Tvornica je osnovana 1948. godine, a tokom 1999. postrojenja su bombardirana, a fabrika je ubrzo obnovljena.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu da je šetata u tvornici višemilionska, ali nije mogao kazati ništa o uzroku nesreće, jer istražna komisija još nije otišla na lice mjesta.

Uprava “Slobode” jučer je saopštila da je do požara i eksplozije došlo u izdvojenom dijelu fabrike, u prigradskom naselju Pridvorica, koji je predviđen za skladištenje i čuvanje elemenata za kompletiranje upaljača i gotovih proizvoda za municiju manjih kalibara, kao i da je formirana komisija koja će utvrditi uzrok požara.

Kompanija je navela i da je požar nakon kratkog vremena prerastao u serijske eksplozije i da je pričinjena materijalna šteta na dijelu objekta za skladištenje i na dijelu elemenata za kompletiranje municije.

U prvim izjavama zvaničnika u Srbiji najavljuje se da će se uzroci nesreće utvrditi naknadno. “Tek kada prođe vreme predviđeno pravilnicima i kada bude potpuno bezbedno da se priđe, istraga će pokazati šta su uzroci požara, odnosno eksplozija koje su nakon toga usledile”, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane od 4. juna.

Za Dragana Šutanovca, bivšeg ministra odbrane Srbije u periodu od 2008. do 2012. godine, interesantno je da je eksplozija nastala u magacinu gotove robe.

“To je potpuno neobično imajući u vidu da gotovo po pravilu te eksplozije nastaju u procesu proizvodnje”, naveo je Šutanovac u telefonskoj izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE).

On je ocijenio i da postoji samo nekoliko mogućnosti zbog čega je do ovakve nesreće došlo.

Kao jednu od mogućnosti naveo je neadekvatno skladištenje robe, odnosno mogućnost da se u istom magacinu našla roba čiji je rok trajanja bio blizu ili je već istekao, čime se stvaraju nestabilnosti u eksplozivima.

“Ili je postojala neka diverzija za koju je teško sada reći da li je jedan ili drugi razlog izazvao tu vanrednu situaciju”, naveo je Šutanovac.

On je poručio i da očekuje da će istražni organi provesti ozbiljnu istragu. “Ovo je skroz neobično i, za mene, prvi put čujem da je došlo do eksplozije u magacinu robe koja je već, praktično, spremljena za prodaju ili za izvoz.”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79