Objavljeno kako se branio Kostin otac: “Dječak je napravio masakr u školi ali on tvrdi da nije kriv”

Vladimir Kecmanović se tokom saslušanja aktivno branio. Rekao je da nije kriv za počinjenje kaznenog djela koje mu se stavlja na teret te je detaljno iznio svoju obranu

Više javno tužiteljstvo u Beogradu (VJT) zatražilo je u petak pritvor za oca učenika K. K (13) koji je prije dva dana u beogradskoj osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” očevim pištoljem ubio osmero školskih kolega i zaštitara, a ranio šest učenika i jednu nastavnicu.

U saopćenju VJT-a navodi se da je otac V. K. (47) saslušan zbog sumnje da je počinio kazneno djelo protiv opće sigurnosti i da je obučavao svog trinaestogodišnjeg sina da rukuje vatrenim oružjem i streljivom tako što ga je vodio u streljanu, te je predloženo da mu se odredi pritvor.

Osumnjičeni je negirao krivnju, saopćeno je poslije saslušanja, koje je trajalo duže od tri sata.

Vladimir Kecmanović se tokom saslušanja aktivno branio. Rekao je da nije kriv za počinjenje kaznenog djela koje mu se stavlja na teret te je detaljno iznio svoju obranu.

U saopćenju se kaže da je trinaestogodišnji učenik K. K. ponio oružje i streljivo u školu “Vladislav Ribnikar” koju pohađa, gdje je ispalio veliki broj hitaca i ubio zaštitara, te osmero učenika, a teško ranio još šestero školskih kolega i nastavnicu.

Prema ranijim navodima policije, tokom uviđaja nakon pucnjave u školi nađeno je 57 čahura, te još šest metaka.

Sumnja se da otac V. K. nije osigurao uvjete za sigurno čuvanje oružja i streljiva, jer ga nije držao tako da ne može doći u posjed neovlaštenih osoba, te da oružje i streljivo nije čuvao zaključane i u odvojenim sefovima koji se ne mogu lako otvoriti.

Posljedica takvog postupanja je, kako sumnja tužiteljstvo, da je dječak uspio doći u posjed pištolja CZ Shadow kalibra 9×19 milimetara i pištolja Ruger MK kalibra 22 mm LR, za koje osumnjičeni V. K. posjeduje dozvole, ali koji nisu bili pravilno osigurani i nedostupni drugim osobama.

Tužiteljstvo ukazuje da K. K. nije kazneno odgovoran jer nema navršenih 14 godina, te je radi opservacije smješten u odgovarajuću psihijatrijsku ustanovu za djecu i mlade.

Sadašnja granica kaznene odgovornosti za maloljetnike u Srbiji je 14 godina, a poslije tragedije u školi srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je predložio da se kako jedna od preventivnih mjera granica kaznene odgovornosti smanji sa 14 na 12 godina.

Srbijanski advokat i donedavni povjerenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ocijenio je ranije u petak za N1 spornom ideju o spuštanju dobne granice kaznene odgovornosti sa 14 na 12 godina s obzirom da je Srbija potpisnica Konvencije o pravima djeteta, uz koju se predlaže daljnje podizanje te dobi, a ne njeno spuštanje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79