Objavljeno koliko je stranih investicija realizirano lani u Srbiji

Priliv stranih direktnih investicija u Srbiju u prošloj godini dostigao je tri milijarde evra, a neto priliv 2,9 milijardi evra, objavila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

NBS je navela i da su investicije šestu godinu zaredom bile dovoljne da u potpunosti pokriju deficit tekućeg računa, te ukazala da je, iako niži u odnosu na prethodnu godinu, neto priliv stranih direktnih investicija u Srbiji bio najviši u regionu.

– Znatan priliv kapitala ostvaren je po osnovu emisija evroobveznica na međunarodnom finansijskom tržištu, od čega su sredstva prikupljena po osnovu druge emisije u 2020. godini /1,2 milijarde dolara/ u najvećoj mjeri iskorištena za prevremeno vraćanje dela duga po osnovu obveznica emitovanih 2011. godine, koje dospevaju u septembru ove godine – navodi se u februarskom izvšetaju o inflaciji.

Iz Banke je navedeno da je inflacija u Srbiji osmu godinu zaredom čvrsto pod kontrolom, na niskom i stabilnom nivou.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79