Obnavlja se glavna saobraćajnica u Sarajevu: Skenderija – Vječna vatra

Obnavlja se glavna saobraćajnica u Sarajevu: Skenderija – Vječna vatra


Jučer je potpisan Sporazum za obnovu glavne gradske saobraćajnice u Sarajevu, koja se prostire od Skenderije do Vječne vatre.

Ovim sporazumom predviđena je obnova saobraćajnice i trotoara na dužini od oko 2800 metara, a okvirni sporazum se potpisuje na tri godine.

Projektom je planirana potpuna obnova saobraćajnice i trotoara sa obje strane, a finansira se iz sredstava Ministarstva saobraćaja putem Direkcije za puteve. Realizacija projekta će se odvijati u fazama.

“Prva faza projekta obuhvatit će radove na obnovi dionice od Skenderije do mosta Ćumurija, a planirani završetak te faze je do kraja godine. Očekujem od svih uključenih strana maksimalne napore jer znamo šta znači obnavljati glavnu saobraćajnicu. Vjerujemo da ćemo uspješno realizovati ovaj projekt za dobrobit svih građana našeg kantona. Ovaj projekt je nastavak našeg opredjeljenja za potpuni razvoj infrastrukture Sarajeva,” izjavio je ministar Adnan Šteta.

Nakon potpisivanja Sporazuma, slijedi potpisivanje Ugovora sa izvođačem radova, priprema i organizacija gradilišta te nabavka materijala. Početak radova se očekuje u julu.

Pored obnove saobraćajnice i trotoara, projektom je predviđena ugradnja novih ivičnjaka duž cijele trase, poboljšanje sistema odvodnje, ugradnja nove vertikalne i horizontalne saobraćajne signalizacije te postavljanje nove gumene izolacije tramvajskih šina.

Zbog važnosti ove saobraćajnice i prosječnog dnevnog prometa od 34.700 vozila, veliki napori se ulažu u organizaciju saobraćaja kako bi sve bilo na visini zadatka.

Saobraćajnica je zadnji put obnovljena 2006. godine i trenutno je u lošem stanju, što je činilo njenu obnovu neophodnom. Ukupna vrijednost projekta iznosi 6.418.243,38 KM sa PDV-om.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija