Obolijevaju zdravi mladi ljudi, ovo je sasvim drugačiji virus od onog iz 2020. godine

Beograd, 8. decembra 2020.- Odeljenje intenzivne nege. Za nesto vise od tri dana skoro polovina novoizgradjene covid bolnice u Batajnici, od ukupno 930 kreveta, stavljena je u punu funkciju, a 390 gradjana obolelih od korone dobilo je potrebnu medicinsku negu, kaze direktorka te bolnice Tatjana Adzic Vukicevic.Ona je ekipu Tanjuga uvela u tzv. "crvenu zonu" odeljenja intenzivne nege, gde se nalazi 51 bolesnik sa najtezim klinickim slikama, a ostali pacijenti sa srednjeteskim i teskim klinickim slikama su smesteni u devet poluintenzivnih nega.Docent dr Dejan Markovic, nacenik Intenzivne jedinice Kovid bolnice u Batajnici, kazao je da je za tu jedinicu predvidjeno 250 kreveta, a da je u ovom trenutku pustena u rad jedna zgrada sa 100 kreveta, koji su podeljeni u pet celina.FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Ljekari u Hrvatskoj ističu da u ovom novom valu pandemije težu kliničku sliku razvijaju sve mlađi ljudi koji prethodno nisu imali zdravstvenih problema te da je sami tok bolesti brži.

S tim se slaže i Luka Čičin-Šain, virusni imunolog iz Centra za infektološka istraživanja u Braunschweigu, koji dodaje da je istia situacija sa oboljelima i u Njemačkoj.

– Imamo posla s novim varijantama virusa koje se lakše lijepe za ćelije, lakše se šire kroz tijelo pojedinca i onda se brzo prošire kroz pluća i izazovu dramatičnu kliničku sliku. Te nove varijante baš zato što se lakše lijepe za ćelije, lakše se i prenose s čovjeka na čovjeka što dovodi do toga da se ubrzano šire kroz populaciju. To je sasvim drugi virus nego onaj koji smo imali 2020. godine – istakao je Čičin-Šain.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79