Obračun na ulicama Sarajeva: Šestorica napala mladića i pretukli ga ispred metadonskog centra (VIDEO)

Nakon što je portal Crna Hronika objavio video klip iz Ulice Omera Stupca u Sarajevu u kojem je došlo do fizičkog obračuna ispred videonadzora, klupko nad ovim slučajem se odmotava.

Naime, na društvenim mrežama reagirao je vijećnik u općinskom vijeću Centar Denis Challenger koji je dao objašnjenje koje prenosimo u nastavku:

,,HITNO IZMJESTITI METADONSKI CENTAR IZ ULICE OMERA STUPCA!

Dobio sam video od sugrađana, koji mi prenose da se slične tuče, prijetnje i nasilničko ponašanje odvijaju svakodnevno u ulici Omera Stupca, MZ Crni vrh-Gorica, a najviše zbog neuslovnog objekta i neadekvatne organizacije Zavoda za bolesti ovisnosti KS odnosno Odsjeka za provođenje supstitucione terapije.

Prema podacima, preko 400 ovisnika iz cijelog Kantona svakodnevno dolazi zbog metadonske terapije.

Naime, građani se godinama bore da se Centar izmjesti iz spomenute ulice jer više ne mogu da trpe, osjećaju se ugroženo te svakodnevno svjedoče situacijama zbog kojih strahuju za vlastiti život, ili život svojih najmilijih.

Bitno je spomenuti da imamo osnovne škole u neposrednoj blizini.

Nije cilj stigmatizacija osoba koje imaju potrebu za uslugama u Centru, ili uposlenika istog, već apsolutno pravo da građani žive i stanuju u normalnim okolnostima, koje dolikuje jednom gradu.

Više javnih rasprava, peticija, inicijativa i prijedloga je pokrenuto, međutim, bezuspješno.

Ovim putem pozivam Ministarstvo zdravstva KS i Vladu KS da u saradnji sa Zavodom i Domom zdravlja HITNO pronađe alternativu jer građani više ne mogu čekati!”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79