Obralija: Nakon akcije “Konak” mora se poništiti konkurs za prijem novih članova u GP BiH

Prošle sedmice pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) proveli su akciju “Konak” s ciljem sprječavanja nezakonitosti prilikom prijema kadeta. Kako s prenijeli mediji, uhapšeni se terete da su naplaćivali i po 20 hiljada KM za jedno radno mjesto.

Pripadnicima Granične policije BiH, Rejhanu Rakoviću i Ensaru Salčinoviću, podsjetimo, određen jednomjesečni pritvor zbog krivičnih dijela zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja dara i drugih oblika koristi i protivzakonitog posredovanja, koja se odnose na koruptivnog ponašanja i aktivnosti prilikom konkursa za prijem uposlenika u Graničnoj policiji BiH.

“Akcija SIPA-e i OSA-e je izvedena izuzetno profesionalno i u konačnici je rezultirala hapšenjem, između ostalog, i policijskog službenika Granične policije koji je šef odsjeka za prekrivene operacije Granične policije. Radi se o policijskom službeniku, koji je obučen, opremljen sredstvima koja se koriste prilikom provođenja posebnih istražnih radnji. On je bio predmetom istrage i taj istraga je rezultirala njegovim hapšenjem. Znači da je akcija bila profesionalno izvedena”, priča za Radiosarajevo.ba predsjednik Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH, koji je nadležan za rad policijskih agencija, Enes Obralija.

Iako ova afera iz temelja potresa ovu sigurnosnu agenciju iz Granične policije tek kratko su se oglasili u javnosti.

Obralija smatra da priča o ovom događaju, koji je nesumnjivo nanio štetu ugledu policijskih agencija države, ne smije završiti tek tako. Bez protipivaja barem moralne odgovornosti najviših struktura ove agencije.

“Apsolutno sam uvjeren da direktor Granične policije treba donijeti odluku da se poništi ovaj konkurs zbog kompromitiranosti procesa izbora kadeta. Također, mišljenja sam da direktor Granične policije Zoran Galić treba da podnese ostavku iz moralnih razloga, jer je on čovjek koji je potpisao odluku o formiranju komisije koja je odlučivala u ovom slučaju. Ako je Bosna i Hercegovina na euroatlantskom putu, gdje treba da postoji nulta stopa tolerancije na korupciju, onda nema dileme. Ujedno mislim da se to neće dogoditi jer nismo na tom stepenu razvoja kao društvo. Moralne vrijednosti su narušene”, ističe Obralija.

Nadalje, on pojašnjava da konkurs u Graničnoj policiji mora biti poništen do utvrđivanja svih okolnosti vezani za ovaj događaj.

“Postoji mogućnost da su ispali kandidati koji bi eventualno, u objektivnoj konkurenciji, dobili odgovarajući broj bodova i bili u daljoj proceduri. Praktično je cjeli proces kompromitiran, a izvršena je selekcija dobrog dijela kandidata. Tako da se postavlja pitanje zašto neki kandidati otpali, a bili su, recimo, blizu. Da li je motiv ovaj ili onaj”, ističe Obralija.

Obralija zaključuje da je porazno da se ovakve afere dešavaju i u sigurnosnim institucijama koje bi morale da štite državu i zakon.

“Krajnje je porazno da u sigurnosnim strukturama imamo ljude koji su spremni da se nađu sa druge strane zakona i da provode radnje koje su krivično djelo. Ti ljudi imaju veći stepen odgovornost. Zato dolazimo na ključnu poziciju – šta će se poduzeti nakon ove akcije? Tužilaštvo je na potezu, Sud je na potezu. Kako zadobiti povjerenje javnosti? Tako što će najodgovornija osoba kazati da više ne želi biti rukovodilac dok se stvari ne raščiste. Iz tog razloga ja ukazujem na ostavku direktora Granične policije BiH”, zaključio je Obralija u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79