Obratite pažnju na ovaj telefonski broj: Pazite da ne postanete još jedna žrtva prevare

Foto Freepik

Ako slučajno na svom telefonu vidite broj: 055 911-981, nemojte se ni slučajno javljati jer, sudeći po brojnim reakcijama naših čitatelja, ali i ljudi koji pišu na formumima, bit ćete samo jedni u nizu onih koji su prevareni.

Naime, s tog broja građani BiH su tokom ljeta, što je posljednjih dana još više eskaliralo, pozivani i od kojih su traženi lični podaci jer su pozivatelju odnosno izmišljenoj firmi, potrebni zbog besplatnih kardiovaskularnih pregleda?!

Riječ je, kako su kazali onima koje su kontaktirali, o firmi iz Republike Srpske.

Međutim, ukoliko ste propustili poziv, pa naknadno odlučili pozvati broj s kojeg su vas pokušali kontaktirati, neće vam se niko javiti osim automatske telefonske sekretarice na egleskom jeziku, piše Hayat.

Neki od građana koji su shvatili da su prevareni, slučaj su prijavili Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH, te BH Telecomu.

Formi su prepuni komentara u kojima građani opisuju svoja iskustva sa firmom koja ih je pozivala i nudila besplatne kardiovaskularne preglede.

Prethodnih sedmica, dobijao sam pozive u toku radnog vremena, ali nisam se javio jer sve pogasim pa nisam ni čuo. Danas sam ostao kod kuće i ponovo zovu. Javim se i, ako se ne varam, reče da je nešto za zdravstvenu statistiku i tražila je da razgovara sa osobom starijom od 40 godina. Rekao sam da nema niko nažalost i pitao kako se zove i razlog poziva. Kazala je kako se zove, a na drugo pitanje nije odgovorila, pa sam pitao i za prezime, a ona je prekinula poziv. Nisam mogao da nađem čiji je ovo broj, pa zna li neko ko su, šta su, šta hoće?

U tom trenutku me iznerviralo odakle pravo nekome da pita ima li penzionera u domaćinstvu, više sa nekog sigurnosnog aspekta, a danas mi je već svejedno za tim pozivima.

Ljudi, klasična prevara! Pokušavala sam kasnije da ih kontaktiram, i uzaludno. Zvala sam sigurno pet-šest dana i svaki put mi se samo sekretairca uključivala.

Čuj traže mi moje podatke?! Kakav bezobrazluk. Sve ispituju. Još jedna od prevara budite sigurni – pišu građani po forumima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79