Obrću milione, a Grad im „poklanja“ kancelarije

Grad Banjaluka pod posebnim uslovima i po simboličnim cijenama izdaje prostore u svom vlasništvu brojnim udruženjima i kolektivima od interesa za grad i društvenu zajednicu, te tako pomaže njihov rad. Međutim, pojedini prostori, ispod tržišne cijene, dodjeljuju se organizacijama koje godišnje obrću milione maraka, a nemaju lokalne razvojne ili kulturne funkcije.

Tako na primjer Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) Republike Srpske od sredine 2018. godine boravi u gradskom poslovnom prostoru u Bulevaru vojvode Živojina Mišića na broju 27. Za ukupno 58,16 kvadrata na atraktivnoj lokaciji u naselju Borik, oni plaćaju kiriju od tek 96 maraka. 

Da podsjetimo, APIF se bavi finansijskim posredovanjem, vodi registre finansijskih izvještaja, registre stare devizne štednje, vrši registraciju poljoprivrednih gazdinstava i brojne druge poslove za koje naplaćuje poprilično visoke iznose.

Tako se na primjer pojedinačni finansijski izvještaji naplaćuju 50 maraka, a oni iz prethodne godine 70.  Sa druge strane, kako je CAPITAL ranije pisao, takve vrste podataka su otvorene za javnost u Srbiji i u Hrvatskoj.

Kolika je količina novca sa kojom APIF upravlja pokazuju njihovi finansijski izvještaji, prema kojima su prihodi ove agencije u državnom vlasništvu u prosjeku oko tri miliona maraka godišnje. Prošle godine su prijavili dobit od oko 12.000 maraka a zapošljavaju oko 120 radnika.

S obzirom da je prethodni ugovor potpisan na dvije godine, gradska uprava Banjaluka planira da im zakup produži za još 24 mjeseca.

Međutim, u Odluci koja će se naći pred gradskim odbornicima na narednom zasijedanju se nigdje ne navodi zbog čega je ova institucija dobila najam po subvencionisanim, a ne po tržišnim cijenama.

U obrazloženju se navodi kako zakupac ima pravo da produži zakup ako je izmirio sve svoje obaveze i pod uslovom da uputi pismeni zahtjev.

Razmatrajući navedeni zahtjev Agencije, izvršen je uvid u raspoloživu dokumentaciju te je utvrđeno da ista uredno izmiruje svoje ugovorne obaveze plaćanja zakupnine, utroška električne energije, vode, toplotne energije, ZEV-a i komunalne naknade te da se poslovni prostor koristi za namjenu predviđenu ugovorom“, stoji u razlozima za donošenje ove odluke.

Na osnovu čega je APIF zaslužio da gotovo besplatno koristi gradski prostor pitali smo i načelnika Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje Maju Jovanović, a čijem se odjeljenju agencija obratila za produženje zakupa. Ona nas je uputila na službu za odnose s javnošću kojoj smo uputili gotovo identično pitanje, čiji odgovor nije stigao do objave teksta.

Inače, prije nego što je APIF ušao u poslovne prostore u Boriku, na snazi je bila odluka koja je propisivala da se te kancelarije izdaju po cijeni od 16,5 maraka po kvadratnom metru.

Kada se cijena pomnoži sa brojem kvadrata, dolazi se do cifre od 960 maraka, što znači da Agencija plaća samo deset odsto od onoga što bi morala da izdvoji u slučaju da je sa njom potpisan komercijalni ugovor.

Kada se podvuče crta, grad  je APIF-u do sada uštedio preko 40.000 maraka. Drugim riječima,  Banjaluka je ustanovi koja ima milionske prihode svake godine poklonila jedno dječije igralište.

Koliko Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge gleda da prikupi svaku marku najbolje znaju novinari CAPITAL-a kojima je direktorica Jelena Ćetković tražila novac kako bi institucija na čijem je čelu ustupila pojedine informacije.  


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79