Obustavljena istraga protiv ljekara o prvom slučaju koronavirusa u Mostaru

Kantonalno tužilaštvo u Mostaru obustavilo je istragu protiv ljekara B.J. oko prijema pacijenta zaraženog koronavirusom u mostarsku Sveučilišnu kliničku bolnicu.

Kantonalno tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona u kaznenom predmetu formiranom povodom slučaja koji se dogodio 16./17. marta 2020. godine, oko prijema pacijenata u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar (SKB), od kojih se za jednog kasnije ispostavilo da je bio inficiran koronavirusom, poduzelo je sve potrebne istražne radnje te pomoću policijskih i inspekcijskih organa utvrdilo stvarno činjenično stanje.

Poteškoće u provođenju istražnih radnji koje su utjecale i na dužinu trajanja istrage, dodaje se, predstavljale su činjenice da su pojedini odjeli SKB-a Mostar bili izmješteni, kao i dokumentacija i drugi dokazi koji su bili premiještani te kontaminirani.

Nakon provedenih radnji u odnosu na, u međuvremenu preminulog V.P. zbog nastupanja smrti obustavljene su sve istražne radnje u postupku, dok je u odnosu na prijavljenog ljekara B.J. iz Mostara utvrđeno da svojim radnjama nije počinio kazneno djelo za koje je prijavljen, niti bilo koje drugo kazneno djelo po kojem se tereti po službenoj dužnosti.

“Naime, nijedan prikupljeni dokaz ne upućuje na osnovanu sumnju da je prijavljeni ljekar B.J. u momentu prijema pacijenta znao ili mogao znati da je V.P. prethodno boravio u zemljama u kojima je proglašeno stanje pandemije. Naknadnim provjerama putem Interpola je utvrđeno da neposredno prije prijema u SKB Mostar, V.P. nije boravio u tim zemljama već u Republici Hrvatskoj”, naveli su iz Kantonalnog tužilaštva HNK.

Nadalje je inspekcijskim nadzorom i iz drugih dokaza utvrđeno da je prijavljeni B.J. postupao u skladu s Planom pripravnosti koji je propisala Sveučilišna klinička bolnica Mostar za postupanje u vrijeme epidemije.

“Iz navedenih razloga u ovom predmetu se neće poduzimati dalje istražne radnje prema prijavljenom B.J. i postupak je obustavljen”, poručili su.

  Kod dvojice Jajčana pronađena droga

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79