Obustavljeno izdavanje potvrda o položenom vozačkom ispitu u Sarajevu!

Izdavanje potvrda o položenom vozačkom ispitu u Kantonu Sarajevo obustavljeno je od trenutka kada je Ustavni sud Federacije BiH donio odluku da zakonske izmjene, koje su u omogućile spajanje i razdvajanje ministarstva, nisu u skladu s Ustavom FBiH.

Izdavanje potvrda o položenom vozačkom ispitu bilo je nadležnost Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih, a nakon što je ono razdvojeno na dva ministarstva izdavanje potvrda pripalo je Sektoru za saobraćaj i edukaciju pri Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS.

U presudi Ustavnog suda navedeno je da je postupak donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji organa uprave i upravnih organizacija Sarajevo nije proveden u skladu s Poslovnikom Skupštine KS, što je dovelo u probleme kandidate koji zbog ove odluke ne mogu do potvrde o položenom vozačkom ispitu, a samim tim ni do vozačke dozvole.

Također, u nezavidnom položaju su se našle i autoškole koje zbog navedenog problema bilježe smanjenje prijava za obuku. Iz Udruženja autoškola i instruktora Kantona Sarajevo kazali su nam da je zbog tehničkih razloga došlo do prekida izdavanja potvrda o položenom vozačkom ispitu.

“Sektor za saobraćaj i edukaciju je 15. januara dostavio informaciju da će se potvrde preuzimati isključivo srijedom u terminu od 9 do 12 sati. Međutim, sada se potvrde neće izdavati do daljnjeg, čime je prekinut proces daljnje obuke, a samim tim i put do vozačke dozvole”, pojašnjavaju.

Povodom problema u vezi s potvrdama o položenom vozačkom ispitu kontaktirali smo ministricu ogdoja i obrazovanja KS Naidu Hotu-Muminović, koja nam je potvrdila da će ovo pitanje bit riješeno u najskorije vrijeme.

“Problem s izdavanjem potvrda o položenom vozačkom ispitu se rješava zajedno s drugim pitanjima koja su proistekla nakon donošenja presude Ustavnog suda o proglašenju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo”, kazala je.

Smanjen broj prijava za obuku

U kakvu poziciju su došle autoškole zbog nemogućnosti da kandidati dobiju potvrdu o položenom vozačkom ispitu, samim tim i nemogućnosti dobijanja vozačke dozvole, pojasnili su nam iz udruženja.

“Autoškole su došle u nezavidan položaj. Ukoliko se ubrzo ne riješi problem, bit će primorane otpuštati uposlenike i zatvarati autoškole. Obasuti smo telefonskim pozivima, jer svaki kandidat želi da zna kada nastavlja proces obuke i polaganja. Tu su i potencijalni kandidati koji žele dobiti informaciju o procesu polaganja, a mi nismo u stanju da dajemo prave informacije ni jednim ni drugim”, kazali su.

Dodaju da autoškole bilježe smanjen priliv kandidata sa saznanjem ovih problema u obuci i polaganju kandidata za vozače motornih vozila, jer kandidat želi da zna koliko traje proces od prvog koraka, tj. od izdavanja ljekarskog uvjerenja do izdavanja vozačke dozvole.

Udruženje je tražilo sastanak s ministricom za rješavanje nagomilanih problema nastalih usljed nedovoljne komunikacije.

“Dobili smo odgovor da će se sastanak održati u aprilu nakon implementacije presude Ustavnog suda FBiH”, zaključuju.

Podsjećamo, u Kantonu Sarajevo je na osnovu Zakona o organizaciji organa uprave i upravnih organizacija razdvojeno Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih te je nastalo Ministarstvo odgoja i obrazovanja i Ministarstvo za visoko obrazovanje, nauku i mlade.

Također, na osnovu ovog zakona spojeno je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša s Ministarstvom komunalne privrede i infrastrukture.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79