Očajna majka: Ako nemaju za asistenta, ja ću pomagati sinu!

SL. BROD Nakon što je prvašić (8) s autizmom prvog dana nastave plakao jer nije imao asistenta, njegovi roditelji neće odustati. ‘Pomagat ću i njemu i ostaloj djeci dok ne dobiju pomoćnika od države’, kaže majka

Fotografija šokirala Hrvatsku: Autistični dječak plače jer ne može u školu

Po prirodi sam vrlo emotivan. U ovom trenutku mogao bih reći svašta, ali ne želim naštetiti svojem djetetu. Razočaran sam ovako ‘divnim’ početkom školske godine, rekao je Hrvoje K., otac uplakanog prvašića (8) s autizmom, pred školom u Slavonskom Brodu.

Njegov sin sjedio je u ponedjeljak ispred Osnovne škole Bogoslava Šuleka u Slavonskom Brodu i čekao pomoćnika u nastavi, ali on na prvi dan nastave nije došao.

Rekli su mi da je pomoćnik na obuci. Da napomenem, jedan je pomoćnik na troje djece. Baš divno – kaže ogorčeni otac. Fotografiju uplakanog sina, kojeg su on i supruga danima pripremali za prvi dan škole, objavio je na društvenim mrežama. Razočarana majka Sanja razmišljala je tko je u cijelom lancu pogriješio.

– Zaključila sam ono čega sam, nažalost, i prije bila svjesna, da smo mi roditelji prepušteni sami sebi. I sutra ću voditi dijete u školu, pisat ću ministarstvu. Neću se predati. Ponudit ću da ostanem u razredu. Radila bih sve dok ne educiraju asistenta – rekla je majka.

Majka koja nije mogla sakriti suze ispričala je da je krajem prošlog tjedna bila u školi. Htjela je razgovarati s učiteljicom i asistentom u nastavi, ali rekli su joj da nema nikoga i da u ponedjeljak normalno dođe s djetetom u školu.

Rekla sam im da moje dijete ne podnosi buku, da se jako uznemiri. Onda ga dovedite malo kasnije, rekli su mi. To smo učinili i dobili smo ‘šamarčinu’ kakvoj se nismo nadali. Dijete je primijetilo da se nešto događa. Počeo je plakati, otišao je od nas i sjeo na stepenice tražeći da ga vodimo kući. Rekli su nam da je asistent na edukaciji. Ostali smo šokirani kad smo saznali da je određen jedan asistent na troje djece s različitim dijagnozama i da su ih sve stavili u isti razred – kaže majka. Kaže da joj nije preostalo ništa drugo nego da se sa sinom vrati kući. Smatra da je škola odradila sve što je u njezinoj moći, ali da su zakasnili i zakazali s viših distanci. Prvenstveno misli na Ministarstvo obrazovanja.

Danima prije smo naše dijete pripremali za školu. U početku kada smo mu rekli da će ići u školu to je odbijao, ali znamo da on to tako radi kod svega što je za njega novo, da će ipak na kraju to prihvatiti, tako je bilo i u ovom slučaju. Jedva smo ga odobrovoljili da ide u školu i onda doživimo ovako nešto. Tek kada su svu djecu prozvali ušla sam u razred i pitala sam defektologinju, gdje će moje dijete ići, u kojemu će razredu biti njegova nastava, tko mu je učiteljica koja će ga voditi u posebnom odjelu. Po meni on je trebao otići u razred da se upozna s učiteljicom iz posebnog djela, s drugom djecom i asistentom u nastavi. Asistenta nije niti vidio, ne znam hoćemo li ga i sutra vidjeti, ne znamo tko je ta osoba uopće. U gradu su mi rekli da je cijelu stvar zeznulo ministarstvo, mene u konačnici to ne zanima, tko je sve zeznuo, ja hoću da moje dijete ide u školu. Iskreno govoreći ovome se nismo nadali – rekla je Sanja K.
Ravnateljica: Žao nam je što se umanjio naš trud

– Mada je škola sa svoje strane učinila sve kada su u pitanju i ti učenici, ipak se na kraju spominje naše ime i ispada da smo mi krivi. Mogu samo reći da smo imali prekrasan dan za naše prvašiće. U utorak ću reći pravu istinu što se u istinu dogodilo i gdje su nastali problemi. Majka prigovara da je jedan asistent na troje učenika, to mi ne određujemo, vrlo se dobro zna da je to propisalo ministarstvo. Jako nam je žao što umanjio sav naš trud kojeg smo uložili da bi početak školske godine za svu djecu prošao što bolje. – rekla je Slavica Đurđević, ravnateljica Osnovne škole Bogoslav Šulek koja ima 1007 učenika.

O slučaju se na društvenim mrežama oglasila Udruga pomoćnika u nastavi.

– Nažalost, stvarnost kojoj svjedočimo danas, na početku nove školske godine, stanje je koje traje već godinama. Iako svaku iduću školsku godinu iščekujemo u nadi da će biti bolje, pokaže se da sve bude isto ili gore – kažu u udruzi. Vrijeme je, kažu, da pomoćnici u nastavi zbiju redove, okupe se i budu podrška jedni drugima.

– Istodobno pitamo Ministarstvo znanosti i obrazovanja je li ovo pravo lice mjerodavnih institucija kad je riječ o djeci s teškoćama u razvoju? Je li se u jeku silnih reformi smjelo ovako nešto dogoditi? – pitaju iz Udruge pomoćnika u nastavi. Na pitanje zašto još nije riješeno pitanje pomoćnika u nastavi, ministrica Blaženka Divjak odgovara da je za ovu školsku godinu odobreno 800 pomoćnika u nastavi više nego prošle godine. Tad ih je bilo 3064, a do sada je u odobrenjima 3800 pomoćnika u nastavi. Kaže da su neki zahtjevi udruga dolazili do kraja kolovoza. Ističe da to rješavaju stručnjaci, koji su prošli i ovaj vikend intenzivno radili na tome.

– Problem koji se postavlja pred nas, uz pomoćnike, a i posebne razredne odjele, je kompleksan. Podsjetila bih na riječi jedne profesorice: ‘Kad su u pitanju djeca s teškoćama, nema jednostavnih rješenja i svakom djetetu trebamo omogućiti primjerenu prilagodbu’ – kaže ministrica Divjak za 24Sata.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79