Očekuje se sastanak: Džindić želi riješiti jednu plaću radnicima Zraka i firmi uključiti struju

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu kazao je kako će održati sastanak sa predstavnicima Uprave preduzeća Zrak iz Sarajeva čiji su radnici danas stupili u štrajk glađu zbog neisplaćenih pet plaća, isto toliko toplih obroka i neuplaćenih doprinosa.

Džindić je kazao da će tražiti rješenje za ovu kompaniju i za početak gledati da se radnicima odmah isplati jedna plaća.

“Zakazan je sastanak sa upravom Zraka kod mene u kabinetu. Gledat ćemo da riješimo pitanje priključenja struje, nije plaćeno nekoliko faktura i Elektroprivreda BiH je po zakonu isključila tom preduzeću struju. Sa upravom ćemo da vidimo kakve su opcije za nastavak proizvodnje, ako je moguće. Naime, predstavici sindikata preduzeća su zabranili ulazak Upravi u firmu – govori Džindić i dodaje:

– Gledat ćemo da riješimo barem jednu plaću i smirimo stanje i napravimo plan izalska i iz ove situacije, kako bi se moglo proizvoditi, plaćati struja, voda… U firmi se uspostavila loša politika da mora doći plaća a da se ne mora raditi.

On je kazao kako je Vlada Federacije prethodnih godina pomagala kompaniju Zrak te, između ostalog, pomogla izdvajanjem novca za uvezivanje staža, odlazak u penziju oko 200 radnika.

On se ovom prilikom osvrnuo i na kompaniju Unis Ginex iz Goražda kazavši da će Vlada FBIH donijeti mjere kojima će se stabilizirati i nastaviti daljnji rad ove kompanije koja bilježi odlične rezultate. Riječ je o firmi iz namjenske industrije, za čijim proizvodima je po riječima Džindića, potražnja na najvišem nivou.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79