Oči u oči s lopovom: Starac puškom istjerao provalnika iz kuće

U Nemili kod Zenice u dva sata u noći s utorka na srijedu odvijala se prava drama kada je u ulici Hase-bega Husejinovića na broju 16 provalnik pokušao opljačkati kuću 83-godišnjeg Rašida Mujkanovića.

Akcioni film

Starac nam je opisao šta je doživio kada se susreo oči u oči s lopovom te je dodao da je sve bilo kao u akcionim filmovima.

– Spavao sam kada me probudio čudan zvuk. Na prvi moment sam pomislio da su unuke i kćerka, možda i zet, jer žive u drugom dijelu kuće. Međutim, kada sam čuo da neko pretura stvari, lupa, a potom mi se počela približavati muška sjena u spavaću sobu s čudnim svjetlom, shvatio sam da nešto ne štima – počinje priču Mujkanović, dok se pored njega nalazi zračna puška.

To je, govori kroz smijeh, za vrane, ali ne krije da bi je upotrijebio kada bi se ponovo našao u situaciji kao prije neku noć.

– Vjerujte, ostao sam zatečen. Kada sam vidio muški lik da stoji iza vrata spavaće sobe, a da na glavi ima svjetlo kao rudari, prepao sam se. Ali, shvatio sam da nešto moram uraditi. Prošlo mi je kroz glavu da povisim ton. Nisam se ustručavao viknuti i pitati ga šta tražiš u ovo doba noći i krenuti da ustajem iz kreveta. Kako sam to izgovorio, ugasio je svjetlo i istrčao vani – govori nam Mujkanović.

U tim trenucima, govori, svašta mu je prošlo kroz glavu i da osjećaj nimalo nije prijatan. Pogotovo kada je prošao kroz kuću i zatekao izvaljene ormare, kredenac, polomljenu bravu na ulaznim vratima, tragove obuće s koje je spala tek pokošena trava.

– Mogao me likvidirati, zaklati, prebiti. Svašta je moglo biti. Sreća, lakog sam sna, čuo sam ga pa se sve, na kraju, dobro završilo – kaže on.

Njemačka penzija

Otvoreno govori da je mogući razlog što su tek bile penzije, a da on prima njemačku, gdje je radio kao montažer. Na kraju kaže da ga sada uopće nije strah, a da će ubuduće biti još oprezniji, ali i spremniji da se suoči s lokalnim kabadahijama

Nije usamljen slučaj

Mujkanović priča da nije samo on meta tri-četiri mladića poznata u Nemili po obijanju kuća.

– Zna se ko to radi, ali niko ništa ne poduzima. Komšiji su uz ramazan obili kuću dok je bio na teraviji. On, također, ima njemačku penziju. Kud ćete dalje kada su hodži obili kuću i odnijeli neke stvari – govori on za Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79