Od 1. januara 2024. veće penzije za bivše pripadnike Armije RBiH?

Na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH utvrđen je Prijedlog zakona o ujednačavanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH (OSBiH) što je konačno ispravljanje nepravde prema pripadnicima Armije BiH kojim se konačno svim vojnim penzionerima izjednačava isplatni koeficijenat kod obračuna penzija, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić sastao se s Udruženjem penzionera Armije RBiH treće subote po preuzimanju mandata u resornom ministarstvu, a na tom sastanku predstavnici ovog udruženja iz različitih dijelova Federacije upoznali su ministra sa diskriminatornim obračunom koeficijenata koji je nastao kao posljedica donošenja novog Zakona o penzijsko – invalidskom osiguranju 2018. godine.

Ranijim propisima uzrokovana je razlika u visini penzija vojnih osiguranika koji su pravo na penziju ostvarili do i nakon marta 2018. godine.

– Primjenom različitih propisa došlo je do razlike u isplatama penzija, nepravednog i diskriminatornog odnosa prema pripadnicima oružanih snaga koji su branili našu domovinu. Razgovarao sam s njima i uvidio da je njihovo nezadovoljstvo opravdano. Znao sam da moramo pronaći način da tu nepravdu ispravimo, pa smo odmah već početkom juna krenuli u pronalazak najboljeg rješenja – kazao je Delić.

Istakao je da su održali nekoliko sastanaka sa predstavnicima Udruženja, predstavnicima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, kao i predstavnicima Federalnog zavoda PiO na kojima su dogovorene konkretne aktivnosti i zadaci, a što je u konačnici, rezultiralo pripremom ovog Prijedloga zakona i njegovim utvrđivanjem na na današnjoj sjednici Vlade FBiH.

Donošenjem ovog zakona, kaže ministar Delić, ispravit će se nepravda kod isplaćivanja penzija za profesionalna vojna lica koja su pravo na penziju ostvarila po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH nakon 1. marta 2018. godine.

– Njihova primanja po osnovu penzije manja su za iste kategorije, po osnovu čina, ranga i ostvarenog penzionog staža, čak i u odnosu na penzionisana lica koja su penziju ostvarila po Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boraca FBiH, a koja su pravo na penziju ostvarili u periodu od 2000. do 2007. godine – pojašnjava Delić.

Ističe i da su trenutno u povoljnijem položaju u odnosu na ove penzionisane nakon marta 2018. godine i vojnici iz Oružanih snaga BiH, penzionisani u periodu 2010-2012. godine, a koji su zajedno sa ostalim korisnicima prava Izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boraca FBiH iz 2017 godine, dobili uvećane penzije sa isplatnim koeficijentom od 1.485.

Novim zakonom, ukoliko prođe parlamentarnu proceduru, ujednačavanje prava vojnih penzionera propisano je u dva stava.

Prvi se odnosi na one koji se penzionišu nakon stupanja na snagu ovoga zakona, te se njihov zakonski iznos penzije uvećava za 29 posto i ubuduće usklađuje po Zakonu o PIO.

Drugi način obračuna penzije se odnosi na korisnike koji su prava na penziju ostvarili od 1. marta 2018. godine do dana stupanja na snagu ovog zakona.

Početak isplate penzija obračunatih po ovom zakonu, počeo bi od 1. januara 2024. godine, a sredstva za njihovo finansiranje osigurat će se iz budžeta FBiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79