Od 1. jula: Na sve pošiljke koje idu za zemlje EU plaća se PDV

U skaldu sa novim pravilima Evropske unije za prodaju robe na daljinu, unutar i van EU koja je stupila na snagu danas, ukida se oslobađanje od poreza na dodatu vrijednost (PDV) za uvoz robe čija vrijednost ne premašuje 22 eura.

“Kao posljedica navedenog, sva komercijalna roba uvezena u EU podlijegat će obavezi plaćanja PDV-a. U skladu s navedenim izmjenama, na komercijalnu robu sadržanu u poštanskim pošiljkama, otpremljenim iz BiH u zemlje Evropske unije, zemlja odredišta će zaračunavati PDV primaocu pošiljke, po stopi PDV-a koja se primjenjuje u državi članici EU”, poručili su iz BH Pošte.

Navedena izmjena predstavlja pojednostavljenje pravila u vezi s prodajom usluga i robe na daljinu te osigurava ravnopravnost uslova poslovanja poreskim obveznicima iz Evropske unije u odnosu na poreske obveznike iz trećih zemalja.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79